Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Какво представлява софтуерният лиценз и какви видове лицензи на Microsoft има?

 • Легалност
 • Лицензиране

6. 11. 2019

Какво представлява софтуерният лиценз?

Софтуерният лиценз ви дава законното право да инсталирате, използвате, демонстрирате, показвате, пускате или по друг начин да си взаимодействате с конкретна софтуерна програма. Обикновено ви е необходим лиценз за всеки компютър или устройство, на което е инсталиран софтуерът. Лицензът обхваща права като възможности за преминаване от една версия в друга и посочва дали даден лиценз е безсрочен (доживотен) или временен (с конкретна крайна дата за ползване).

Научете повече в нашето видео (с български субтитри):

За всяка софтуерна програма на Microsoft, която използвате, ви е необходим лиценз. Microsoft предлага набор от възможности за лицензиране, за да отговори на различните нужди на потребителите. Изискванията и условията за всяка лицензионна опция варират, както варира и цената – условията и цената зависят от типа лиценз, който е закупен.

Какви са най-често срещаните видове лицензи?

Всеки тип лиценз е подходящ за различни потребители. Например OEM и Retail лицензите са насочени към стандартните потребители, а Volume лицензите са най-подходящи за бизнеса и организациите.

Бърз преглед на типовете лицензи на Microsoft

Тип лицензи Прехвърляем Управление Активиране на лицензи
OEM Да
 • Подходящи за крайни клиенти или малки фирми
 • Съществуват затруднения при проследяването и управлението в големи компании
Изисква се активация по телефона, ако лицензът се използва на друго устройство, след като е бил премахнат от старото.

Retail / FPP Да  
Корпоративно лицензиране (Volume) Да
 • Подходящи за големи компании и институции
 • Съвместими с RDS
 • Лесно управление чрез VAMT
 • Бързо активиране на софтуерните продукти на голям брой устройства
Онлайн активиране чрез MAK / KMS

OEM

Лиценз за производителя на оригиналното оборудване (Оriginal Equipment Manufacturer = OEM) – този тип лиценз се придобива, когато купувате компютър, лаптоп или друго устройство от електронен магазин, физически магазин или директно от компании като HP или Dell и се предлага с вече инсталирана операционна система, приложения от Microsoft, или и двете. Цената на лицензите за операционната система и приложенията е включена в крайната цена на закупения продукт.

Условия за прехвърляне

Прехвърляем между различни устройства – когато деактивирате лиценза от едно устройство, можете да го активирате на друго устройство.

Правна бележка: Препродажбата на софтуерни лицензи (включително OEM) е напълно законна в рамките на Европейския съюз. “Създател на софтуери не може да се противопостави на препродажбата на неговите “използвани” лицензи” и “дори договорът за лиценз да забранява последващо прехвърляне, носителят на правото не може повече да се противопостави на препродажбата на това копие”, според решението на Съда на Европейския съюз (CJEU) по Дело C-128/11 UsedSoft GmbH/Oracle International Corp.

Активиране на лицензите

Автоматичното активиране онлайн е най-лесно, но понякога то не работи за Windows и Office продукти. В такива случаи, моля, свържете се с нашия отдел „Грижа за клиента“ и ние ще ви помогнем да активирате продукта посредством телефонна активация.

Retail / FPP

Лицензът тип „Пълен пакет на продукт“ (Full Packaged Product = FPP), по-често наричан Retail лиценз, вероятно е най-елементарният тип лиценз. Просто купувате лиценза онлайн или в магазин и той е ваш завинаги (може би сте купили Windows или Office по този начин в даден момент). Той може да бъде инсталиран, преинсталиран или деинсталиран толкова пъти, колкото желаете, стига да го използвате само на едно устройство във всеки даден момент.

Условия за прехвърляне

Прехвърляем между различни устройства – когато деактивирате лиценза от едно устройство, можете да го активирате на друго устройство.

Правна бележка: Препродажбата на софтуерни лицензи (включително OEM) е напълно законна в рамките на Европейския съюз. “Създател на софтуери не може да се противопостави на препродажбата на неговите “използвани” лицензи” и “дори договорът за лиценз да забранява последващо прехвърляне, носителят на правото не може повече да се противопостави на препродажбата на това копие”, според решението на Съда на Европейския съюз (CJEU) по Дело C-128/11 UsedSoft GmbH/Oracle International Corp.

Активиране на лицензите

Автоматичното активиране онлайн е най-лесно, но понякога то не работи за Windows и Office продукти. В такива случаи, моля, свържете се с нашия отдел „Грижа за клиента“ и ние ще ви помогнем да активирате продукта посредством телефонна активация.

Корпоративно лицензиране (Volume)

Този тип лицензиране е най-подходящ за фирми и организации, които имат нужда от покупка на голям брой софтуерни лицензи, без да е необходимо да има придружаващи физически елементи като CD или DVD дискове, ръководства за потребителя или кутии. Закупуването на лицензи за обемно лицензиране намалява разходите за тези продукти, както и цената за инсталация, тъй като софтуерът може да се използва едновременно на множество компютри в рамките на организацията. Обемното лицензиране осигурява по-голяма гъвкавост и по-бързо внедряване, тъй като дава възможност за централизирано управление. Например, Volume лицензите на Microsoft могат да бъдат инсталирани на голямо количество устройства наведнъж с помощта на инструмента за управление и активация на Volume лицензи (Volume Activation Management Tool = VAMT).

Условия за прехвърляне

Прехвърляем между различни устройства – когато деинсталирате програмата от едно устройство, можете да я инсталирате на друго устройство.

Правна бележка: Препродажбата на софтуерни лицензи (включително OEM) е напълно законна в рамките на Европейския съюз. “Създател на софтуери не може да се противопостави на препродажбата на неговите “използвани” лицензи” и “дори договорът за лиценз да забранява последващо прехвърляне, носителят на правото не може повече да се противопостави на препродажбата на това копие.”

От решението на Съда на Европейския съюз по Дело C-128/11 UsedSoft GmbH/Oracle International Corp става ясно, че принципът на “изчерпване” се прилага за всяка отделна програма, която е закупена в търговската мрежа. Без значение дали отделните програми се продават като част от споразумение за обемно лицензиране или не. Върховният окръжен съд във Франкфурт стигна до същото заключение в своята присъда през декември 2012 година. Той отбелязва, че препродажбата на индивидуални лицензи, първоначално закупени като част от споразумение за обемно лицензиране, води до предположението, че разделянето на лицензите от споразумението е неприемливо.

Преносимост

Разширени права за използване – един потребител може да използва софтуера на няколко устройства.

Управление

 • Лесно управление чрез инструменти като VAMT (Инструмент за управление и активация на Volume лицензи)
 • Бързо активиране на софтуерни продукти на голям брой устройства
 • Съвместим с услугите за отдалечен работен плот (RDS = Remote Desktop Services)

Активиране на лицензи

Активирането на всеки лиценз може да се извърши ръчно онлайн. Активирането ръчно, един по един, е подходящо само за малък брой лицензи, докато за по-голям брой би отнело твърде много време. За партидно активиране на по-голям брой лицензи използвайте платформите и инструментите, предоставени от производителя.

Volume лицензи на Microsoft

Има две различни опции за обемно лицензиране на софтуер на Microsoft:

 1. Активиране на продукт чрез MAK (Multiple Activation Key):

  Всеки MAK съдържа определен брой активирания на устройства. Броят на наличните активирания за продуктов ключ MAK може да се провери с помощта на инструмента VAMT – това обикновено се извършва от администратор на фирмена мрежа.

  MAK лицензите са най-подходящи за компании и организации, в които устройствата не се преинсталират често.

  Ако сте закупили МАК лицензи от нас и установите, че броят на останалите възможни активирания е нисък, свържете се с нас на адрес и ние ще се погрижим този брой да бъде увеличен (чрез изпращане на специално искане до производителя на софтуера).

 2. Активиране на продукт чрез KMS (Key Management Services):

  Подобно на MAK, KMS са подходящи за определен брой активирания. Разликата е в процеса на активиране. Трябва да конфигурирате сървър във вашата корпоративна мрежа с Услуга за Софтуерно Лицензиране (Software Licensing Service) и вашия KMS ключ. Този сървър ще комуникира със сървърите на Microsoft, за да активира вашите продукти. След това можете да активирате устройствата си, като се свържете със сървъра за лицензиране на KMS чрез вътрешната си мрежа.

  Активирацията чрез KMS изтича след определен период от време (180 дни). След това клиентът трябва да се свърже отново със сървъра и да активира отново лиценза.

  KMS лицензите са най-подходящи за устройства, които рядко, ако изобщо, напускат корпоративната мрежа (като устройства в банки, големи компании и т.н.).

Взаимна съвместимост на лицензите на Microsoft

Основно има два различни типа инсталационни технологии, които се използват за инсталиране на приложения на Microsoft. Те се наричат Click-to-Run и Windows Installer (MSI).

Технологията Click-to-Run се използва за инсталиране на абонаменти за Microsoft 365 и повечето продукти на Office 2013, Office 2016 и Office 2019. Технологията Windows Installer (MSI) се използва за инсталиране на Volume изданията на Office, например Microsoft Office Professional Plus и Microsoft Office Standard.

За съжаление, не можете да имате продукти на Office, които използват две различни инсталационни технологии (споменатите по-горе), инсталирани на един и същи компютър. Това важи и за самостоятелните приложения като например Outlook, Access, Visio или Project.

Подготвихме долната таблица, за да служи като кратко ръководство за проверка на съвместимостта на лицензите за Microsoft Office.

  Office
Home and Student
Office
Home and Business
Office
Standard
Office
Professional
Office
Professional Plus
Office
Home and Student
Office
Home and Business
Office
Standard
Office
Professional
Office
Professional Plus
Microsoft RDS

Важно! Таблицата по-горе е само за справка. Търсите по-подробна информация за лицензионни решения? Свържете се с нас!

Вашият продукт беше добавен към количката