Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Препоръки

Присъединете се към хилядите ни доволни клиенти, които вече са спестили!

Свържете се с нас

Някои от реализираните ни проекти

Slovenské elektrárne, a.s.

Доставчик на електрическа енергия, Словакия

Най-големият доставчик на електроенергия в Словакия искаше да обнови по-старите версии на софтуера, който използваха служителите му. Освен че си спести разходи, данните му останаха защитени с редовните актуализации на защитата, а производителността му може да се увеличи!

Спестено: 72%

Nemocnica Poprad

Болница, Словакия

Главната болница в Попрад трябваше да закупи по-нови версии на продуктите на Microsoft Office за своите служители. Нашата оферта (която беше избрана на публичен търг) позволи на болницата да закупи софтуерни продукти на 80% по-ниска цена, отколкото ако ги беше закупила нови! Спестените средства вече могат да бъдат използвани за крайно необходимо оборудване за пациентите и лекарите.

Спестено: 80%

Град Пршибрам

Град, Чехия

Град Пршибрам се нуждаеше от обновяване на сървърния софтуер за вътрешна комуникация. Като закупи продукти от нас, градът спести повече от 29 000 лв. За да добиете представа колко е това, за ремонта на своята централна забележителност –гранитния фонтан – градът ще похарчи същата сума.

Спестено: 29 000 лв.

Újpest Budapest

Район на град Будапеща, Унгария

Спестено: 73%

Case study

Община Будапеща закупи 73% по-евтин софтуер благодарение на Forscope

Район Уйпещ в гр. Будапеща закупи от нас използван софтуер и спести над 100 000 евро, които сега може да използва за покриване на други важни разходи.

Кметството на Уйпещ срещаше затруднения с остарелия си софтуер. Ето защо през 2021 г. то обяви обществена поръчка за доставка на Office 2016 Home and Business, Windows 10 Pro и за обновяване на сървърния софтуер. По-конкретно обновяването включваше Windows Server, Exchange Server и SQL Server и съответните им CAL лицензи. И ние бяхме поканени да участваме в обществената поръчка.

Един подходящ продукт би спестил стотици часове работа

Един от продуктите, които кметството искаше, беше Office 2016 Home and Business. Това издание е предназначено за домашни потребители или малки предприятия, като всеки продукт има собствен ключ за активиране. Така един ИТ специалист трябваше да обиколи всички кабинети и да инсталира ръчно Office продукта на всички 200 компютъра. Това би отнело седмици.

Изданието Office 2016 Professional Plus от канала за разпространение Volume на Microsoft е много по-подходящо за фирми и институции. Техническият специалист се нуждае само от един ключ за активиране и го използва, за да инсталира софтуера на всички компютри едновременно от своя собствен интерфейс.

Общината беше наясно, че продуктите тип Volume са по-подходящи за нейните нужди, но не знаеше, че Office 2016 Home and Business, който беше включен в спецификациите ѝ, се предлага само като продукт тип Retail. След като нашият мениджър продажби Имре Чордаш, който отговаряше за тази обществена поръчка, разясни това, общината го взе под внимание при оценяването на офертите на всички участници.

Пазете се от съмнителните продавачи

Освен нас в обществената поръчка участваха още 4 фирми. Три от тях предлагаха нови, но много скъпи софтуерни продукти (цената им беше четири пъти по-висока от тази на използвания софтуер!). Един от конкурентите предлагаше значително по-евтин софтуер, но дори и предложението му да е включвало използвани продукти, цената все пак беше твърде ниска. Това събуди известни опасения у нас.

„За съжаление, на пазара на използван софтуер нерядко се срещат ненадеждни продавачи. Те обикновено предлагат много евтини продукти, но не осигуряват пълна правна документация, което може да доведе до големи проблеми за купувача в бъдеще. Една от тях е рискът от огромна глоба по време на софтуерен одит“, казва мениджърът продажби за Унгария Имре Чордаш. Обществените институции, които все още не са имали опит със закупуването на използван софтуер, са особено податливи на измами просто защото не са сигурни какви документи трябва да изискват от участващите потенциални доставчици.

Именно тук се намесваме ние – благодарение на дългогодишния си опит на пазара за използван софтуер, както и в областта на софтуерното лицензиране, ние можем да дадем на обществените институции насоки и съвети относно това какво трябва и какво не трябва да се включва в изискванията и условията, така че всичко да е в пълно съответствие със закона.

Резултатът: спестяване на много средства и безрискова покупка

Безплатните консултации, които предоставихме по отношение на законността на използвания софтуер, софтуерното лицензиране и продуктовите спецификации, помогнаха изключително много на общината да разбере за какво да внимава, когато работи с доставчици на използван софтуер. Поради предварително поставените условия обаче имаше неща, които бяха извън контрола на общината, което събуди известни притеснения за крайния резултат.

Тъй като основният критерий беше най-ниската цена за всеки артикул, това означаваше, че част от продуктите потенциално можеха да бъдат доставени от ненадежден доставчик = другият участник в обществената поръчка, който предлагаше използван софтуер. За щастие се оказа, че тази фирма има проблеми с непогасени задължения, което е недопустимо при обществена поръчка, и затова беше дисквалифицирана. Това беше голямо облекчение за Уйпещ. Означаваше също така, че ние можехме да доставим всички софтуерни продукти по проекта (първоначално спечелихме само част от обществената поръчка).

„Оценявам факта, че професионалистите от Forscope не приеха тръжната ни документация като готова сделка, а действително я обмислиха добре и успяха да ни дадат съвети, които можем да използваме и в бъдещи обществени поръчки. Използваният софтуер от Forscope ни спести десетки хиляди евро, които сега можем да използваме за други важни разходи! Техният експертен опит по отношение на законността и документите, които ни предоставиха, са гаранция, че ще можем да купуваме от тях и в бъдеще без никакви притеснения“, казва ръководителят на ИТ отдела в община Уйпещ Атила Кайзер.

Нуждаете се от консултация за вашата обществена поръчка за софтуерни продукти? Не се колебайте да се свържете с нас, ще се радваме да помогнем!

Запазване на тази статия като PDF

Свържете се с нас
 • Какво казват клиентите ни за нас

  Forscope осигури на нашата администрация продуктите Windows Server и Office на Microsoft. Спестихме 73% в сравнение с нов софтуер. Като обществена институция се радваме, че можем да използваме спестените средства за други важни разходи.

  Атила Кайзер, ръководител на ИТ отдела в община Уйпещ
 • Какво казват клиентите ни за нас

  Работихме с Forscope по доставката на продукти MS Windows Server за нашата компания. Обмисляхме и други възможности, но след това получихме информация за използвания софтуер, който спестява значителни средства. Forscope има и много добри препоръки, които ни убедиха, че е висококачествен доставчик.

  Мирослав Скржитек, ИТ мениджър в Чехословашкото морско корабоплаване
 • Какво казват клиентите ни за нас

  От край време болницата ни се стреми да спестява обществените средства, като ползва както използван хардуер, така и софтуер. Благодарение на сътрудничеството си с Forscope успяхме да спестим около 80% от разходите спрямо редовните цени. Спестените средства вече могат да бъдат използвани за крайно необходимо оборудване за нашите пациенти и лекари. Служителите на Forscope също така ни помогнаха и с всичко, свързано с правните и лицензионни въпроси!

  Д-р Йозеф Текач, магистър по обществено здравеопазване, Главен управител на болницата в Попрад

Нашите клиенти

 • Служба „Военно разузнаване“
 • DPD
 • Варненски свободен университет
 • ITT Bulgaria
 • Баш Майстора
 • INSB Class
 • BPD
 • Veolia
 • Министерство на външните работи на Чешката република
 • Министерство на инвестициите, регионалното развитие и информатизацията на Словашката република
 • Министерство на околната среда на Чешката република
 • Община на район 4, Будапеща, Унгария
 • Университетска болница в Трнава, Словакия
 • Болница Попрад, Словакия
 • Национална компания за автомагистрали, Словакия
 • FEDCo
 • Словашка електрическа компания
 • Служба за регулиране на електронните съобщения и пощенските услуги, Словакия
 • Летище Bratislava, Словакия

При поискване с удоволствие ще предоставим още препоръки от клиенти както от частния, така и от публичния сектор.

Имате проект, за който искате да ви помогнем?

Уведомете ни!

Формуляр за контакт

Вашият продукт беше добавен към количката