Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Windows 7 − инсталиране

Инсталирането на Windows 7 е лесно и всеки ще може да се справи с него − отнема само няколко минути. В това ръководство ще ви покажем как да инсталирате стъпка по стъпка Windows 7.


Минимални изисквания към хардуера

  • Процесор: 1 GHz;
  • Памет: 1 GB RAM за 32-битов; 2 GB RAM за 64-битов;
  • Дисково пространство: 16 GB свободно място на хард диска за 32-битов; 20 GB за 64-битов
  • Видео карта: DirectX 9 графичен процесор с WDDM 1.0.

 

Зареждане на операционната система с помощта на DVD

Поставете Вашето Windows 7 DVD в компютъра (ако компютърът Ви не разполага с DVD устройство, прочетете ръководството за USB инсталация). Ако инсталацията не се стартира автоматично, е необходимо да рестартирате компютъра си, а в някои случаи да се създаде приоритетно зареждане в BIOS (натиснете клавиш Delete, F2 или F12 веднага след рестартиране на компютъра), така че DVD диска Ви да е в горната част на списъка (Фиг. 1). Версията на BIOS се основава на дънната платка и приоритетното зареждане обикновено се намира под опцията за Boot. Променете приоритета на зареждане и потвърдете промените, като кликнете Exit & Save changes.

Фигура 1. Настройки на зареждане в BIOS

Стартиране на инсталацията

Ако настройката на DVD зареждането е била успешна, инсталацията на Windows 7 трябва да се стартира автоматично след рестартиране на компютъра (Фиг. 2).

Фигура 2. Екран на инсталация на Windows 7

Езикова настройка

Първата стъпка е избор на език, времеви формат, валута и клавиатурна подредба (Фиг. 3). След тези настройки изберете Напред (Next).

Фигура 3. Изберете език на операционната система

Приемане на лицензионните условия

В следващата стъпка трябва да щракнете върху Инсталиране сега (Фигура 4 − Install now) и след това лицензионните условия трябва да бъдат приети, като отбележите отметката "Приемам условията на лиценза" (Фигура 5 − "I accept the license terms"). След това изберете Напред (Next), за да продължите.

Фигура 4. Инсталация
Фигура 5. Приемане на лицензионните условия

Кой тип инсталация?

Ако вече имате инсталирана предишна версия на Windows на компютъра, инсталационния процес ще ви предложи Windows 7 като опция за ъпгрейд (Фиг. 6). В този случай препоръчваме да изберете опция Custom и да извършите пълно преинсталиране. Преди да направите това е важно да направите резервни копия (backup) на всички важни файлове и документи, тъй като всички данни ще бъдат изтрити. Можете да използвате, например, Cobian за създаване на архив. Ако инсталирате Windows на компютър без операционна система, тази опция няма да бъде на разположение.

Фигура 6. Избор на типа инсталация

Къде искате да инсталирате Windows? 

Ако инсталирате Windows 7 на компютър с предишна версия на Windows, ще се създаде разпределен диск за инсталиране (Фиг. 7). Кликнете върху този диск и изберете опциите на диска (Drive options), а след това кликнете върху Премахване (Remove). След като премахнете диска, ще остане Диск 0 Неразпределено пространство (Disk 0 Unallocated space) (Фиг. 8). Ако не желаете да разделите диска на няколко дяла, изберете Напред (Next).

Внимание! Ако имате няколко диска или разпределен на дялове диск в компютъра си и някой от тях е запазен за системни файлове, а другите са за вашите файлове и документи, които искате да запазите, премахнете само дискът или дялът със системните файлове. След това изберете Напред (Next).

Фигура 7. Дискове
Фигура 8. Опции за форматиране на Диска

Инсталиране на системата

Следващата стъпка е действителната инсталация, която включва копиране на файлове, инсталиране на функции и актуализации (Фиг. 9). Тази стъпка отнема най-много време, но не трябва да отнеме повече от 20 минути.

Фигура 9. Инсталация

Рестартиране на системата

Когато инсталационните файлове са копирани и функциите и актуализациите инсталирани, компютърът ще се рестартира автоматично и инсталацията ще бъде завършена (Фиг. 10).

Фигура 10. Завършване на инсталацията

Потребителски настройки

В следващите две стъпки ще изберете Вашето потребителско име, което ще използвате за вход във Windows (Фиг. 11). Името на компютъра ще се генерира за Вас и може да се промени според Вашите желания. Избирането на Напред (Next) ще Ви отведе до създаване на парола. Изберете Вашата парола, въведете повторно паролата на втория ред, след което въведете подсказка за парола, която ще Ви помогне да си спомните паролата си в случай, че я забравите. При следващата стъпка (Фиг. 12) ще бъдете подканени да въведете своя Продуктов ключ − можете да го направите в текущия момент или да активирате по-късно (бутон Skip).

Фигура 11. Избор на потребителско име
Фигура 12. Въвеждане на Продуктов ключ

Настройки на автоматичната защита и подобряването на Windows

Тази стъпка позволява да изберете опциите за защита и автоматично обновяване (Фиг. 13). Препоръчваме Ви да използвате препоръчителните настройки (Recommended settings).

Фигура 13. Опции за автоматична актуализация и защита

Дата и час

В тази стъпка (Фиг. 14) проверете дали датата и часа са правилни и изберете Напред (Next).

Фигура 14. Дата и час

Настройка на мрежата 

Ако сте свързани с мрежа, ще се появи прозорец Избиране на тип мрежа (Choose a network type)(Фиг. 15). Изберете вида на мрежата и кликнете Напред (Next).

Фигура 15. Тип мрежа

Завършване на инсталацията

Добре дошли! Инсталационният процес е завършен. Изчакайте Вашият работен плот зареди, след което можете да ползвате Windows.

Фигура 16. Добре дошли

Активиране на системата

Вашата система трябва да бъде активирана в рамките на 30 дни след инсталирането. Активирането може да се извърши по интернет или по телефона. Можете да научите как в ръководството ни за активиране на Windows 7.

Инсталиране на драйвери и актуализации

Сега можете да персонализирате Вашия компютър и да инсталирате всички необходими актуализации и драйвери. Ако сте свързани към мрежа чрез Ethernet кабел, актуализациите и драйверите може да се инсталират с помощта на приложението Windows Update, което може да намерите в менюто Start.

Вашият продукт беше добавен към количката

    Безплатна доставка и 30-дневен период на връщане на парите