Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Как да спестите до 60% от софтуер?

Може да звучи прекалено добре, но е вярно. Има начин да спестите голяма сума пари от софтуер – като закупите „използван“. Концепцията съществува вече две десетилетия, но много хора все още не са чували за нея.

И така, какво точно е използвания софтуер?

С „използван“ (понякога наричан „втора ръка“) софтуер се означават лицензи, които вече не са необходими на техните собственици. Собствениците обикновено са фирми, които искат да купят по-ново издание на програмата или да преминат изцяло към друг софтуер. Това означава, че техните „използвани“ лицензи стават излишни. Ние изкупуваме тези лицензи и след това ги предлагаме на други клиенти, така че те да не бъдат похабени напразно. По този начин можем да продаваме продуктите на значително по-ниски цени. Може да се запитате – концепцията звучи чудесно, но дали е законно? Разбира се, че е! Научете повече за правната основа на използвания софтуер тук.

Пример за поръчка, показващ действителните спестявания на реална компания

Международна компания в областта на ВиК и енергийните услуги

Чешкият клон на международна компания (фокусиран върху предоставянето на енергийни услуги) се нуждае от 300 броя Microsoft Office 2019 Standard. Целта на покупката е надграждането на софтуера от съображения за сигурност. Приемайки нашата оферта, компанията спести повече от 70 000 € за разноски, заплащайки 62% по-малко в сравнение със закупуване на същите продукти на редовната пазарна цена!

 

 

Забележка: Проекти над 2 000 € получават допълнителни отстъпки за продукти, което означава, че спестяванията могат да бъдат дори по-големи от обикновено!

Колко можете да спестите от нашите най-популярни продукти:

Windows 10
Pro
Редовна пазарна цена: 453 лв.
Нашата цена: 109,00 лв.
Office 2019
Professional Plus
Редовна пазарна цена: 1 247 лв.
Нашата цена: 375,00 лв.
Windows Server 2019
Standard (16 cores)
Редовна пазарна цена: 2 169 лв.
Нашата цена: 1 519,00 лв.

 

Всички цени са без ДДС.

Защо да купувате от нас

  • Повече от 150 000 клиенти на 15 европейски пазара вече ни се довериха.
  • Горди сме, че имаме среден рейтинг на удовлетвореност на клиентите 98% (въз основа на повече от 20 000 отзива).
  • Нашите специализирани лицензионни консултанти предоставят помощ и насоки на родния ви език, така че можете да сте сигурни, че разполагате с познат човек, към когото да се обърнете, ако е необходимо.

Част от нашите доволни клиенти:


Кликнете върху оранжевия бутон по-долу, за да научите повече за правната основа на използвания софтуер и какви гаранции предоставяме.

Нашият възглед относно препродажбата на използван софтуер

От наша гледна точка препродаването на излишни лицензи дава възможност на хората да купуват легален софтуер на много по-достъпни цени, отколкото обикновено. Нещо повече, лицензът, който става практически безполезен за първия купувач, все още може да послужи на някой друг. Подобно е на използването на книга – купувате я, четете я и след това може да решите да я продадете на някой друг. Първоначалният търговец няма право да влияе върху това, което се случва с вече продадената книга в бъдеще. Със софтуера е същото – след като бъде деинсталиран от устройството на първия собственик, той може да бъде продаден безпрепятствено на някой друг.

Доживотна правна гаранция

С всеки закупен лиценз получавате юридически документ, наречен Декларация на продавача, който ни задължава да гарантираме доживотна правна гаранция за произхода и законността на софтуера. В случай на проблем, ние поемаме пълната юридическа отговорност за продадените лицензи. Работим само със стабилни и проверени доставчици и нашата фирма си сътрудничи с други организации с обща цел откриване на продавачи на подправени лицензи и докладването им на съответните правоприлагащи органи.

Надеждност, доказана от цифрите

От 2016 г. нашата фирма е предоставила над 700 000 лиценза за софтуер и никога не сме срещали нито един случай на отрицателно решение при софтуерен одит на продуктите, които предлагаме, така че можете да сте сигурни, че те отговарят на всички най-нови закони!

Искате ли да научите повече за одитите? Прочетете нашата статия – Софтуерен одит: Какво да очаквате и защо няма от какво да се притеснявате.

Какво казват медиите за използвания софтуер?

„Това означава, че съгласно законодателството на ЕС софтуерните компании нямат право да пречат на потребителите да продават цифровите си копия на софтуера на други; практически това означава, че правата на дистрибутора на софтуер за контрол на разпространението са изчерпани след първата продажба.

Така че ако изтеглите софтуер, можете да го препродавате – стига да изтриете копието от собствения си твърд диск.“

Прочетете пълната статия тук (на англ. език)


„Най-висшият съд в Европа взе решение, че търговията с „използвани“ софтуерни лицензи е законна и че авторът на такъв софтуер не може да се противопостави на препродажбата му. Това решение създава прецедент за търговия със софтуерни лицензи в целия Европейски съюз.“

Прочетете пълната статия тук (на англ. език)


„Cъдът пoвeли, чe вeднъж щoм eднa ĸoмпaния пpoдaдe „ĸoпиe нa eднa ĸoмпютъpнa пpoгpaмa“, тя гyби пpaвoтo cи нa диcтpибyция, тaĸa чe вcяĸa фиpмa, ĸoятo би иcĸaлa дa пpoдaвa cъщия coфтyep „нa cтapo“ e cвoбoднa дa гo нaпpaви. Toзи зaĸoн ĸacae ĸaĸтo coфтyep зaпиcaн въpxy физичecĸи нocитeл, тaĸa и пpoгpaми изтeглeни oт интepнeт.“

Прочетете пълната статия тук

Какво казва законът за препродажбата на лицензи?

Едно от най-важните решения относно продажбата на използвани лицензии беше направено от Съда на Европейския съюз (СЕС) през 2012 г.

Решението на СЕС по дело C-128/11 UsedSoft GmbH срещу Oracle International Corp.гласи: „Създател на софтуери не може да се противопостави на препродажбата на неговите „използвани“ лицензи, които позволяват използването на програмите му, изтеглени от интернет. Изключителното право на разпространение на копие от компютърна програма, за което има такъв лиценз, се изчерпва с първата продажба на това копие.“

Това означава, че продажбата на използвани и излишни лицензи за софтуер е законна. Решението на СЕС създаде сигурна правна рамка за целия Европейски съюз, която гарантира справедлива и здравословна конкуренция на европейския пазар.

Съдебното решение гласи още:

  • Перманентните лицензи за софтуер могат да се търгуват свободно.Ако закупите перманентен лиценз за софтуер, можете да го продавате при същите условия.
  • Правата на разпространение на производителя се изчерпват при първата продажба на софтуера. Клиентите, закупили компютърна програма на свободен пазар, имат право да използват закупения софтуер.
  • Дори ако препродажбата на софтуер е изрично забранена от лицензионното споразумение, притежателят на правото вече не може да се противопостави на препродажбата на това копие. Лицензионното споразумение е предмет на европейския закон, а точките, които са в противоречие с европейското право, са невалидни (това важи главно за софтуер тип OEM).
  • Няма разлика между начините на разпространение. Софтуерът може да се разпространява чрез CD/DVD (физически лицензи) или онлайн (цифрови лицензи).  Притежателят на правото не може да поиска подходящо възнаграждение за по-нататъшна препродажба на лиценза за софтуер, тъй като съответното възнаграждение е получено по време на първата продажба.

Прочетете пълното прессъобщение на Съда на Европейския съюз

Правна история на използвания софтуер

Разгледайте кои са основните съдебни решения и директиви на ЕС, които са повлияли на ситуацията на пазара с използваните лицензи в инфографиката по-долу.

 

2000
„Решението на Германския Федералния съд на Германия позволи продажбата на OEM версии и DSP версии без съответния хардуер.“ – Решение на Федералния съд на Германия от 6 юли 2000 г., дело № I ZR 244/97 (на немски език)

2001
„Първата продажба в Общността на оригинала на произведение или на копия от него от притежателя на правото или с негово съгласие изчерпва правото на контрол върху препродажбата на този предмет в Общността.“ –  Извлечение от Директива 2001/29/ЕО на ЕС

2006
Окръжният съд в Хамбург потвърди, че търговията с използван софтуер на Microsoft е легитимна. Това важи и за препродажбата на индивидуални лицензи от споразумения за лицензиране на едро.

2009
...вторият приобретател на лиценза, както и всеки последващ негов приобретател, може да се позове на предвиденото (...) изчерпване на правото на разпространение и следователно да се счита за законен приобретател на копие от компютърна програма (...) като се ползва от предвиденото в последната разпоредба право на възпроизвеждане.“(Извадка от решението на Съда от 2012 г., което се основава на директивата от 2009 г.)Директива 2009/24/ЕО на Европейския парламент и на Съвета

2011
Швейцарският кантонален съд в Цуг решава, че „Adobe не може да забрани препродажбата на копие на програма по отношение на авторското право след първоначалната му продажба“.
Това прецедентно решение се счита за голяма победа за свободната международна търговия със софтуер.

2012
„Създател на софтуери не може да се противопостави на препродажбата на неговите „използвани“ лицензи, които позволяват използването на програмите му, изтеглени от интернет.“ – Решение на Съда на Европейския съюз, дело C-128/11 UsedSoft GmbH срещу Oracle International Corp.

2016
„Първоначалният приобретател на копие от компютърна програма, придружено от лиценз за безсрочно използване, има право да препродаде на последващ приобретател, вече използвано, това копие и лиценза за него.“ – Решение на Съда на Европейския съюз, дело C-166/15 Aleksandrs Ranks и Jurijs Vasiļevičs (на англ. език)

 

Вашият продукт беше добавен към количката

    Безплатна доставка и 30-дневен период на връщане на парите