Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Защо продуктите тип Volume на Microsoft са по-подходящи за вашата фирма, отколкото продуктите тип OEM?

  • Сравнение на продукти
  • Лицензиране
  • Microsoft

14. 12. 2021

За много фирми и организации е трудно да се ориентират в бизнес лицензирането на Microsoft. В тази статия ще обясним каква е разликата между Volume (обемно) и OEM лицензирането и защо фирмите трябва да избират продукти тип Volume вместо OEM.

Предназначение на Volume и OEM лицензирането

Продуктите тип Volume осигуряват бързо и лесно лицензиране за голям брой устройства или потребители. Те са предназначени за фирми и държавни и образователни учреждения и обикновено се предлагат чрез специални лицензионни споразумения (OLP, EA, MPSA и др.).

Софтуерът тип OEM най-често се предоставя от Microsoft на определени производители на оборудване, като Dell и HP, и е предназначен да бъде част от пакет „софтуер+хардуер“. След това крайният комбиниран продукт, например лаптоп с предварително инсталиран Windows, може да бъде закупен и използван както от фирми, така и от крайни потребители.

Тези правила на Microsoft за разпространение на софтуер обаче са подчинени на принципа на изчерпване на правата в ЕС. Това означава, че след първата продажба софтуерът може да бъде продаван отново, без да важат условията, посочени в предходните параграфи: софтуерът тип ОЕМ може да се продава без хардуер, а софтуерът тип Volume – без лицензионни споразумения.

Защо да изберете Volume вместо OEM?

Софтуерът от канала за разпространение Volume на Microsoft се предлага с функции и технически изисквания, които са или същите, или подобрени спрямо еквивалентните продукти от канала за OEM:

VOLUME OEM
Съвместим със сървъри и RDS
Ако дадена фирма желае да използва пакет на Office чрез услуги за отдалечен работен плот (RDS), тя трябва да се сдобие с продукт на Office от Volume канал – или Office Standard, или Office Professional Plus.
Не е съвместим с мрежови решения
Софтуерът на Office тип OEM, като Home and Business и Professional, не е съвместим с RDS.
Пълни права за преминаване
към по-стара версия
Преминаването към по-стара версия е правото на крайния потребител да върне софтуера към по-стара версия, предлагано от Microsoft за продукти, закупени чрез канала за разпространение Volume. Например, ако имате Office 2019 Professional Plus, можете да го понижите до предишната версия и така да използвате Office 2016 Professional Plus (но не едновременно!). Правата за преминаване към по-стара версия са приложими за всички продукти за обемно лицензиране (сървърни продукти, MS Office и др.).
Ограничени права за преминаване
към по-стара версия
Продуктите, базирани на OEM, имат известни права за преминаване към по-стара версия, но те са доста ограничени.
Бърза инсталация, онлайн активиране, лесно прехвърляне
Продуктите тип Volume могат да бъдат активирани бързо и лесно онлайн. За да прехвърлите софтуера от едно устройство на друго, е нужно само да го деинсталирате от старото, да го инсталирате на новото и да въведете ключа за активиране – не са необходими допълнителни процедури за активиране благодарение на ключовете за обемно активиране (MAK) или специализираните услуги (KMS). Когато се използва MAK, трябва да се следи само броят на активациите – броят на активираните в момента устройства трябва да е равен или по-малък от броя на закупените продукти.
Стандартна инсталация, активиране по телефона, бавно прехвърляне
Продуктите тип OEM не могат да бъдат премествани толкова лесно – ключът за OEM трябва първо да бъде деактивиран от текущото устройство чрез поредица от команди в Command Prompt. След това софтуерът трябва да се деинсталира от старото устройство и да се инсталира на новото, а после да се активира чрез не особено кратка процедура за активиране на телефона. За правилното инсталиране и активиране може да са необходими известни ИТ умения.
Групово активиране
Продуктите тип Volume могат да се внедряват и активират групово бързо и лесно – съществено важна функция за средни и големи предприятия с много устройства.
Без групово активиране
Продуктите тип OEM трябва да се активират ръчно устройство по устройство, което съществено забавя внедряването.
Централизирано управление
Продуктите тип Volume са и най-ефективният вариант за фирми с обширна ИТ инфраструктура с много отдели и различни потребители и устройства. Софтуерът тип Volume може лесно да се управлява чрез инструмента за управление и активация на Volume лицензи (VAMT) – безплатно приложение от Microsoft, което позволява проследяване, активиране и деактивиране на продукти тип Volume.
Няма централизирано управление
За продуктите тип OEM ИТ специалистът ще трябва да направи всичко на ръка (внедряване, инсталиране, активиране), тъй като не са налични добри инструменти за управление.
Подробна документация
Използваният софтуер тип Volume се предлага с набор от документи, които доказват, че е придобит в съответствие със законодателството на ЕС: освен задължителния минимум, състоящ се от фактура и Декларация на продавача, клиентите могат да получат потвърждение за деинсталиране от предишния собственик и номер на лицензионното споразумение, както и допълнителни документи, ако има такива (пакетът е различен за различните софтуерни продукти, доставчици, производители и т.н.).
Основна документация
Проследяването на софтуера тип ОЕМ е по-трудно, тъй като той рядко е придружен от подробна документация за произхода. Клиентите, които купуват използвани софтуерни продукти тип ОЕМ, обикновено получават само задължителния по закон минимум: фактура и Декларация на продавача.
Кликнете върху свойството във всяка колона за повече информация.

Пазете се от продавачи, които предлагат продуктови ключове тип Volume без никаква документация – легалните продавачи на софтуер предоставят копие на софтуера (с включен ключ) с цялата придружаваща го документация! Това е подобно на купуването само на ключа за една къща – въпреки че можете да влизате и да използвате къщата, тя не е ваша и това е абсолютно незаконно.

Каква е разликата в цената на продуктите тип Volume и тип OEM?

Софтуерните продукти тип ОЕМ могат да създадат много затруднения за фирмите поради спецификите си (както беше обяснено по-горе), а в рамките на свободния пазар на ЕС те често са на сходна цена с продуктите тип Volume.

Разгледайте следния пример за сравнение между Office 2019 Professional Plus и Office 2019 Home and Business, за да видите колко по-изгодно е да закупите продукт тип Volume вместо продукт тип OEM:

  Office 2019 Professional Plus (Volume) Office 2019 Home and Business
(OEM)
Подходящ за всички фирми домашни потребители или малки фирми
Приложения MS Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access, Skype for Business MS Word, Excel, PowerPoint, Outlook
Инсталиране Office 2019 Volume Installer или
Office Deployment Tool
MSI (стандартен ISO файл)
Активиране лесно групово активиране само с един продуктов ключ трябва да се активира отделно (отделен продуктов ключ за всяко устройство)
Поддръжка на RDS може да се използва с RDS
(услуги за отдалечен работен плот)
не поддържа RDS
MS акаунт не се изисква изисква се
Езици еднакви и за двата: български, английски, немски, френски, италиански, испански, руски и много други
Край на поддръжката еднакъв и за двата: октомври 2025 г.
Цена 319,00 лв. 319,00 лв.

Както се вижда по-горе, силно препоръчително е фирмите винаги да избират продукти тип Volume, когато лицензират своя софтуер на Microsoft, особено тези с по-голям брой устройства и потребители – това е най-икономичното, ефективно и безпроблемно решение.

Търсите софтуерно решение, съобразено с вашите нужди? Свържете се с нас!


Запазване на тази статия като PDF

Вашият продукт беше добавен към количката