Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Office 2019, Microsoft 365, или и двете? Научете кое е най-подходящо за вас

  • Сравнение на продукти
  • Microsoft
  • Office

7. 9. 2020

Microsoft Office е най-разпространеният и добре познат софтуер за продуктивност за бизнеса, независимо от бранша. С течение на времето Microsoft разработи множество версии, издания и канали за разпространение, насочени към разнообразните нужди на своите клиенти.

Въвеждането на лицензионния модел Софтуера като услуга (Software as a Service = SaaS)  под формата на Office 365 и Microsoft 365 добави допълнително объркване към и без това озадачаващата оферта от офис продукти. В резултат на това в днешно време един от първите въпроси при закупуването на Office е: абонамент или вечен (доживотен) лиценз?

Нека да разгледаме разликите, предимствата и недостатъците на Office 2019 и Microsoft 365, за да получим представа за възможностите.

Основни разлики между Office 2019 и Microsoft 365

Разделихме сравнението на тези два продукта в няколко теми, така че по-лесно да намерите и разгледате областта, която за вас е ключова за взимане на решение.

Приложения за производителност

Всички бизнес издания на Office 2019 и Microsoft 365 включват класическите основни приложения: Word, Excel, PowerPoint, Outlook; единственото изключение е Microsoft 365 Business Basic, който предлага само уеб версии на приложенията с ограничени функции. По-специализираните програми Publisher и Access (съвместими само с Windows) са налични в разширените издания, които също така предоставят инструменти за комуникация и сътрудничество – съответно Skype for Business в Office 2019 и Microsoft Teams в Microsoft 365.

Убедително предимство на Microsoft 365 може да бъде възможността да използвате SharePoint и Exchange директно като част от абонамента – собствениците на пакета Office 2019 ще трябва да ги купуват отделно.

Плащане и собственост

Office 2019 е вечен лиценз: състои се от еднократна покупка – веднъж закупен, няма дата на изтичане; лицензът е постоянен и софтуерът може да бъде активиран и законно използван практически завинаги. В този смисъл, той е подобен на класическата дефиниция за собственост.

Microsoft 365 е абонаментна услуга: състои се от месечни или годишни плащания – лицензът има дата на изтичане и трябва да се подновява редовно, в противен случай софтуерът изобщо не може да се използва. В този смисъл, той е подобен на отдаването под наем.

Разработване и нови версии

Office 2019 се основава на традиционното разработване на продукти: получава редовни ъпдейти за сигурност и корекции на грешки, но няма съществени промени във функционалността след покупката – софтуерът остава общо взето непроменен с течение на времето.

Microsoft 365 се основава на текущата тенденция на постоянни подобрения: освен ъпдейти за сигурност и корекции на грешки, получава нови функции поне два пъти годишно – софтуерът се развива с течение на времето.

Постепенното, но постоянно добавяне на функции към Microsoft 365 в крайна сметка ще доведе до това той да се различава значително от Office 2019. Това означава, че в крайна сметка ще трябва да бъде издадена по-нова версия на постоянния пакет, която да съдържа същите функции, които Microsoft 365 е получил през годините.

Обобщение на плюсовете и минусите

За по-подробен и конкретен пример подготвихме сравнение между Office 2019 Professional Plus и Microsoft 365 Business Standard в таблицата по-долу.

В следващата графика можете да видите цената на двата продукта за период от 5 години.

* Обща цена на собственост

От една страна, Office 2019 Professional Plus ще стане по-евтиното решение след по-малко от 2 години. От друга страна, много съвременни фирми разчитат в голяма степен на съхранение в облака и свързаните с това услуги, които могат да бъдат предоставени от абонамент за Microsoft 365.

При вземането на решение основните фактори, които трябва да се имат предвид, са сложността и продължителността на проекта, изискващ Office, както и дали облачните услуги са необходими или не. Всеки модел на лицензиране може да бъде правилният избор за вас, а в някои случаи дори може да се окаже комбинация от двата!

В следващата част на тази статия сме подготвили три решения за често срещани ситуации, с които много хора се сблъскват при взимането на решение – кликнете върху оранжевия бутон по-долу, за да продължите да четете.


Запазване на тази статия като PDF

Нашите решения за вашия бизнес

Подготвихме три решения за най-често срещаните ситуации, пред които се изправят много фирми при закупуването на Office.

Вашият бизнес има ли нужда от:

1. Традиционните приложения за продуктивност на Office за настолни компютри  – без изискване за облачни услуги, персонализиран имейл домейн или разширени опции за сътрудничество (например, когато компанията вече има такива от друг източник).

В този случай можете уверено да разчитате на:

Office 2019 Professional Plus
цифров лиценз
Office 2019 Standard
цифров лиценз

 

Търсите постоянен лиценз за Office с почти същите възможности, но също така съвместим с Windows 7 или 8? Вижте нашата оферта за Office 2016!


2. Основните приложения за продуктивност на Office за настолни компютри, обогатени с място за съхранение в облака и персонализиран имейл домейн
  – но без необходимост от постоянни надстройки на настолните приложения.

В такива ситуации най-доброто решение е да комбинирате постоянен лиценз, който да служи като основния ви Office, с лиценз-абонамент като спомагащ софтуер с цел получаване само на необходимите предимства. Предлагаме следните рентабилни пакети:

Office 2019 Professional Plus + Microsoft 365 Business Basic
цифрови лицензи
Office 2019 Standard + Microsoft 365 Business Basic
цифрови лицензи

 

3. Пълната гама от възможности на Microsoft Office  – включително персонализиран имейл домейн, място за съхранение в облака, гъвкавост по отношение на брой устройства и операционни системи и много други.

Ако предпочитате пълния набор от гъвкави възможности, които Microsoft 365 може да предложи, препоръчваме:

Microsoft 365 Business Standard
цифров лиценз
Microsoft 365 Business Premium
цифров лиценз

 

Обща стойност на собствеността на трите предложения за период от 7 години

За по-малко от две години първоначалната инвестиция в Office 2019 Professional Plus се изплаща.

За фирми, които се нуждаят от място за съхранение в облака и имейл домейн в допълнение към основните приложения на Office, комбинацията от Office 2019 и Microsoft 365 Business Basic става изключително полезна в началото на третата година.

А ако вашият бизнес разчита на най-новите актуализации на Microsoft, препоръчваме да преминете към Microsoft 365 Business Standard или Premium.

Търсите софтуерно решение, съобразено с вашите нужди? Свържете се с нас!


Запазване на тази статия като PDF

Вашият продукт беше добавен към количката