Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Облачните услуги на Microsoft отново поскъпнаха – как да намалите разходите си?

  • Microsoft
  • Office

26. 5. 2023

На 1 април тази година Microsoft увеличи цените на своите облачни услуги, включително абонаментите за Azure и Microsoft 365. Целта на промяната е да се уеднаквят цените им в световен мащаб, като се отрази обменният курс между местните валути на клиентите и щатския долар. Това е второто голямо увеличение на цените след 1 март 2022 г., когато бяха засегнати само новите абонаменти за Microsoft 365. Настоящата промяна касае всички облачни услуги и абонаменти, предлагани от Microsoft.

Какво означава за клиентите този скок на цените? Текущите споразумения за покупка и абонаментите с фиксирани цени за определен период от време няма да бъдат засегнати. При подновяването им или при поръчване на нови услуги и абонаменти след 1 април 2023 г. обаче ще се прилагат новообявените правила за ценообразуване. За клиентите в ЕС това означава, че бъдещите им покупки ще бъдат с до 11% по-скъпи отпреди.

Продукт Стара цена (1 год.) Нова цена (1 год.) Разлика в цените
Office 365 E3 532 лв. 590 лв.  58 лв.
Office 365 E1 198 лв. 221 лв.  23 лв.
Microsoft 365 Business Premium 437 лв. 485 лв.  48 лв.
Microsoft 365 Business Standard 247 лв. 275 лв.  28 лв.
Microsoft 365 Business Basic 120 лв. 132 лв. 12 лв.

Забележка: Таблицата по-горе е примерна. Цените може леко да варират в зависимост от местната валута и пазара в съответната държава.

Как можете да сведете до минимум влиянието на постоянно увеличаващите се цени на облачните услуги на Microsoft?

Предлагаме следните 3 решения:

  1. Оптимизирайте работните си разходи с хибридни решения
  2. Опитайте IceWarp – алтернатива на Microsoft 365
  3. Използвайте собствените си безсрочни лицензи за наети сървърни услуги на Azure
1. Оптимизирайте работните си разходи с хибридни решения

Облачните услуги често включват огромен набор от инструменти и функции, които не се използват пълноценно от всички потребители, но въпреки това трябва да се заплащат. Те са фиксирана част от пакета и обикновено се представят като оправдание за по-високата цена на абонамента. Въпреки че те може и да са необходими за някои от така наречените „опитни потребители“, като служители на високо ниво, лица, вземащи решения, и ръководители на проекти, много фирми не използват продукта в максимална степен, а оперативните им разходи постепенно растат, без да има осезаем положителен ефект върху работата на служителите им.

В този случай най-оптималното е да се внедри хибридно решение за останалите потребители – комбинация от безсрочни софтуерни лицензи на Microsoft и абонаментни планове за Microsoft 365 от по-ниско ниво. Хибридните решения осигуряват постоянен достъп до най-важните и актуални инструменти за производителност и облачни услуги, като OneDrive и MS Teams, и същевременно предоставят настолни приложения като Word и Excel чрез стабилна версия на MS Office. Скъпите абонаменти могат да бъдат намалени само до потребителите, които наистина се нуждаят от тях, а останалите служители могат да работят със същите инструменти, както и преди, но при значително по-ниски разходи за организацията.

Сравнение на цените между абонамент за Microsoft 365 и хибридно решение за 250 служители за период от 5 години


Хибридното решение става по-рентабилно още на втората година и в същото време осигурява настолни приложения на Office и по-добри функции за всички служители благодарение на надеждния пакет Office LTSC 2021.

Интересувате се от хибридно решение, съобразено с нуждите на вашата организация? Свържете се с нас за консултация с нашите експерти!

2. Опитайте IceWarp – алтернатива на Microsoft 365!

Услугите на Microsoft постоянно поскъпват, което кара фирмите да търсят по-достъпни варианти, които да осигуряват подходящи инструменти за комуникация и сътрудничество, но да не натоварват прекалено много бюджета им. На пазара се предлагат няколко основни алтернативи, но много малко от тях предлагат решение „всичко в едно“, което да може лесно да замени приложенията за производителност (като MS Office), инструментите за комуникация (като MS Teams), платформите за споделяне на файлове (като MS SharePoint) и порталите за електронна поща (като MS Exchange).

Всички тези функции и услуги можете да намерите в IceWarp: „Целият офис в един прозорец на половината от цената“!

IceWarp е базирана на браузър платформа за бизнес електронна поща, чат комуникация в екип, видеоконференции, работа с офис документи и много други! Тя предлага много опции, съобразени с всякакъв размер бизнеси – от много малки фирми (10 потребители) до корпорации (над 1000 потребители), а освен това цената на услугите ѝ е наполовина по-ниска от тази на еквивалентите на Microsoft!

Сравнение на цените между Microsoft 365 и IceWarp за 250 служители за период от 5 години

Диаграмата се базира на конфигурация от 200 потребители с основна услуга (Microsoft 365 Basic/IceWarp) и 50 опитни потребители (Microsoft 365 Business Premium/IceWarp Desktop). Можете да намерите по-подробна разбивка на предимствата на IceWarp спрямо Microsoft 365 в следния документ (на англ. език): IceWarp спрямо Microsoft 365

Все още не сте сигурни дали да изберете IceWarp? Можем да планираме демонстрационна презентация на платформата IceWarp за вас – просто се свържете с нас!

3. Използвайте собствените си безсрочни лицензи за наети сървърни услуги на Azure

Вместо да вземат абонамент за Microsoft 365, клиентите, които използват облачни изчисления с Azure, могат да използват собствените си безсрочни лицензи (BYOL – Bring Your Own Licenses) при следните условия, определени от Microsoft:

  • внедряването на безсрочни лицензи тип Volume на Microsoft (без софтуерна гаранция) е разрешено само за среди на Azure с един наемател (single-tenant);
  • безсрочните лицензи трябва да са били издадени и закупени преди 1 октомври 2019 г.

Възможността за прилагане на модела „BYOL“ към ИТ инфраструктурата на дадена организация трябва да се преценява индивидуално за всеки отделен случай – свържете се с нашите консултанти, за да разберете дали можете да се възползвате от нея!

Не сте сигурни кое решение е подходящо за вашата организация? Свържете се с нашите лицензионни специалисти, които ще ви помогнат да изберете най-подходящия вариант за вас.


Запазване на тази статия като PDF

Вашият продукт беше добавен към количката