Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Windows 10 или Windows 11 – кой ще е по-подходящ за вашата фирма?

  • Windows
  • Microsoft
  • Сравнение на продукти

24. 3. 2022

Подходящ ли е наскоро издаденият Windows 11 за вашия бизнес? В момента този въпрос е актуален за много от вземащите решения лица и затова подготвихме тази статия, която да ви помогне да решите кое е най-доброто за вашата фирма – да мигрира към най-новата операционна система на Microsoft или да остане с Windows 10 още няколко години.

Щракнете върху бутоните по-долу, за да научите повече за трите най-често срещани теми, свързани с Windows 11:


Имате нужда от помощ, за да решите кой Windows е най-подходящ за вашата фирма? Свържете се с нас за консултация!

Какви нови функции предлага Windows 11?

Windows 11 веднага впечатлява потребителите с чисто нов интерфейс, който следва съвременните тенденции в дизайна – за най-новата си операционна система от Microsoft са положили значителни усилия да модернизират и оптимизират потребителския интерфейс, който вече се отличава със съвременен заоблен вид и моушън дизайн, придаващи му лекота и динамика.

Щракнете върху изображението за изглед с висока разделителна способност


Други важни функции и подобрения:

  • Ново меню „Старт“ – когато се отвори, новото меню „Старт“ поставя цялото съдържание и всички икони в центъра на екрана и дава на потребителя бърз достъп до лентата за търсене, закачените приложения, препоръчани приложения и файлове, както и до още няколко системни инструменти и функции. Лентата на задачите също е с нов дизайн и вече предлага центрирано подравняване на иконите, подскачащи икони и леко изменени функционалности.
  • Подобрено оформление на работния плот – няколко нови приложения като Помощ за прилепване (Snap Assist) и Групи на работния плот (Desktop Groups) осигуряват чудесен начин за многозадачна работа и оптимизиране на пространството на работния плот и работния процес.
  • Усъвършенстван Microsoft Teams – популярният инструмент за комуникация вече е интегриран директно в системата на Windows 11, което води до по-бърз достъп, лесно използване и подобрена производителност. Домашните потребители могат да чатят чрез приложението Teams директно от системната лента на задачите.
    Забележка: Интегрираната версия на MS Teams е предимно за домашна и лична употреба; за търговска употреба съветваме клиентите да закупят абонамент за Teams.
  • Преработени настройки – приложението „Настройки“ е претърпяло доста полезни промени: елементите са подредени в списък, менюто е по-компактно и по-лесно за навигация, а различните опции са групирани по-логично (напр. „Захранване и заспиване“ и „Батерия“, които са свързани с пестене на енергия, сега са в един раздел, наречен „Захранване и батерия“).
  • Нови и усъвършенствани изпълними модули – новата функция „Изпълними модули“ (Widgets) позволява на потребителите да разглеждат персонализирано съдържание за борси, световни новини, времето, пътната обстановка и др.
  • Обогатен Microsoft Store – Microsoft Store въвежда функцията „Библиотека“, която осигурява лесно мигриране от едно устройство към друго благодарение на възможността за изтегляне на приложенията, притежавани от мигриращия потребител, директно от магазина. Освен това магазинът ще започне да включва приложения за Android и ще осигурява по-добра поддръжка за разработчиците и създателите. Новите правила за разпространение на приложения ще повишат и безопасността, тъй като ще бъдат разрешени безплатни приложения като Zoom, VLC плейър и дори LibreOffice, което ще намали риска от съмнителни платени имитиращи продукти.
  • Готовност за хибридна работа – в Windows 11 са включени много функции и инструменти, предназначени за хибридна работа, които са лесни за внедряване и управление от всеки ИТ отдел, който използва услугите на Azure.

Към раздел 2: Windows 10 спрямо Windows 11


Имате нужда от помощ, за да решите кой Windows е най-подходящ за вашата фирма? Свържете се с нас за консултация!

Кои са най-важните разлики между Windows 10 и Windows 11?

Вижте сравнение между Windows 11 и добре познатия му предшественик Windows 10 в таблицата по-долу. Щракнете върху определено свойство, за да преминете директно към подробностите за него.

Обзорна таблица
Свойство Windows 10 Windows 11
Системни изисквания работи с широк спектър от стари и нови устройства работи само на устройства с най-новите процесори
Меню „Старт“ класическо меню от лявата страна с плочки по избор ново центрирано меню със закачени приложения по избор
Лента на задачите висока адаптивност към най-различни предпочитания за работния процес намалени възможности за персонализиране, по-малко опции за взаимодействие
Поддържане на сензорен екран разчита в голяма степен на режима на таблет режимът на таблет е премахнат и заменен с адаптивен дизайн
Комуникационни инструменти предварително инсталиран клиент на Skype предварително инсталиран клиент за чат на MS Teams
Предварително инсталирани приложения включва множество приложения по подразбиране за продуктивност и творчество по-малко приложения по подразбиране; не включва:
OneNote, Wallet, 3D Viewer, Paint 3D
Информационен канал Новини и интереси Изпълними модули
Системна поддръжка актуализации два пъти годишно;
поддръжката приключва през октомври 2025 г.
годишни актуализации;
неизвестен край на поддръжката

Подробности за свойствата
Системни изисквания

Една от основните разлики между Windows 10 и Windows 11 е в системните изисквания. Windows 10 е съвместим с всеки компютър, който поддържа Windows 7 и 8; за разлика от него обаче Windows 11 определено е насочен към съвременните устройства: изисква поне 4 GB RAM и 64 GB дисково пространство, както и чип Trusted Platform Module (TPM) 2.0 и доста нов процесор. Фирмите, които планират да преминат към Windows 11, трябва първо внимателно да прегледат официалния списък с изисквания, тъй като много от по-старите устройства не отговарят на тях.

Меню „Старт“

Изцяло преработеното меню „Старт“ е една от отличителните черти на новата операционна система – за разлика от „традиционното“ меню „Старт“ на Windows 10, разположено в долния ляв ъгъл, в Windows 11 то е разположено в центъра на екрана и напомня на MacOS и ChromeOS. Друга съществена промяна е, че динамичните плочки (Live Tiles) са заменени със закачени приложения (Pinned Apps), които за разлика от своите предшественици не показват динамична информация за приложенията директно в менюто. Новият интерфейс има за цел да намали визуалното претрупване, но опростеният вид може да се окаже по-труден за навигация за потребителите, свикнали с начина на работа на предишната система.

Лента на задачите

Windows 11 въвежда икони в лентата на задачите, които реагират визуално при взаимодействие (напр. при увеличаване на прозорец иконата му леко подскача нагоре), но това сякаш е една от малкото положителни промени. Новата лента на задачите е с намалени възможности за персонализиране и функционалност в сравнение с Windows 10. Ето няколко примера: потребителите вече не могат да я закачат отстрани или отгоре на екрана; системната област, часът и датата не могат да присъстват на няколко екрана; премахната е възможността да плъзвате файлове върху приложение в лентата на задачите, за да ги отворите и др. Тези промени могат да се окажат пагубни за установените работни навици и да доведат до временно намаляване на производителността в някои фирми.

Поддържане на сензорен екран

И двете системи поддържат устройства със сензорен екран, но в Windows 11 има няколко промени и подобрения в сравнение с предшественика му. Докато Windows 10 разчита в голяма степен на режима на таблет, тази функция не е налична в Windows 11 и е заменена с интерфейс и жестове, предназначени за по-лесно използване от потребители със сензорен екран.

Комуникационни инструменти

Windows 10 е с предварително инсталиран Skype за домашни потребители по подразбиране, а Windows 11 предлага подобрена версия на клиентското приложение Microsoft Teams, интегрирано в системата. Настолното приложение на Teams може да се използва и в Windows 10 – потребителите просто трябва да го изтеглят от Microsoft Store. Въпреки това най-новото издание, налично за системата Windows 11, е с няколко подобрения на интерфейса и допълнителни функции в сравнение с версията за Windows 10.

Предварително инсталирани приложения

Някои предварително инсталирани приложения, налични в Windows 10, са премахнати от Windows 11. Потребителите на най-новата система вече няма да могат да ползват помощ от Cortana по време на първото зареждане или чрез лентата на задачите. Различни приложения като 3D Viewer, OneNote и Paint 3D няма да бъдат инсталирани по подразбиране в новата система. Също така като уеб браузър по подразбиране в Windows 11 е зададен Edge, а Internet Explorer вече окончателно не се поддържа и е деактивиран.

Информационен канал

За да се даде възможност на потребителите за канал с лесно достъпна информация, базирана на интересите им, наскоро в Windows 10 беше въведена функционалност, подобна на изпълним модул – това е панелът „Новини и интереси“ (News and Interests), който се появява в дясната част на екрана, когато потребителите щракнат върху иконата за времето точно до системната област на лентата на задачите. В Windows 11 функцията „Новини и интереси“ е заменена от функцията „Изпълними модули“, която по същество е със същата идея, функция и дори много подобен потребителски интерфейс, но е разположена в лявата част на екрана.

Системна поддръжка

Има две важни промени в системната поддръжка, отличаващи двете операционни системи. Първо, за разлика от Windows 10, който получава основни актуализации два пъти годишно (пролетни и есенни издания), нови версии за Windows 11 ще се пускат веднъж годишно през есента, като времето за обслужване на всяко издание ще бъде 24 месеца. И второ, краят на поддръжката на Windows 10 Home и Pro е определен за октомври 2025 г. Все още не е обявена дата за прекратяване на поддръжката на Windows 11.

Към раздел 3: Кой да изберем?


Имате нужда от помощ, за да решите кой Windows е най-подходящ за вашата фирма? Свържете се с нас за консултация!

Кой да изберете за своя бизнес?

Не сте сигурни коя версия на Windows е най-подходяща за вашата фирма? Отговорът на следния въпрос може да ви помогне да вземете решение:

Има ли във фирмата ви чисто нови устройства, за които да е необходима операционна система?
Не → Останете с Windows 10

Windows 10 е най-често използваната операционна система, инсталирана на повече от един милиард активни устройства (към септември 2021 г.). През годините тя е била непрекъснато подобрявана, като от пускането ѝ през 2015 г. досега е претърпяла много промени и се е сдобила с много функции.

Сравнително ниските хардуерни изисквания на тази операционна система я правят добър избор както за стари, така и за нови компютри (32-битови и 64-битови), а благодарение на широкото ѝ разпространение има огромен и разнообразен избор от софтуер, с който работи добре.

Microsoft обяви октомври 2025 г. за край на поддръжката на Windows 10, така че все още има достатъчно време, за да извлечете още ползи от вложението си.

Фирмите, които предпочитат класическите вид, гъвкавост и функционалности на Windows 10 и нямат конкретна причина да променят системата си, засега могат да се въздържат от надграждане до Windows 11, тъй като то включва множество съществени промени, които могат да нарушат установените процеси и практики.

Освен това много устройства с Windows 10 може изобщо да не отговарят на условията за надграждане – използвайте приложението PC Health Check на Microsoft, за да разберете дали устройствата ви могат да работят с Windows 11.

Да → Надградете до Windows 11

Функциите и инструментите на Windows 11 са ориентирани към съвременните устройства, поддържащи сензорен екран. В този смисъл той е добър избор за фирми, които искат всичките им услуги на Microsoft (операционна система Windows, приложения на Office, облачни услуги) лесно да се свързват и управляват в една и съща среда.

Фирмите, които искат да са в крак с най-новите технологични тенденции, трябва да преминат към Windows 11 само ако имат компютри на не повече от 2-3 години, тъй като най-новата операционна система на Microsoft се препоръчва само за устройства с най-новите процесори на AMD, Intel и Qualcomm с чип TPM 2.0.

Както при всеки съвсем скоро издаден софтуер първоначално може да има известни проблеми със съвместимостта и производителността, така че ИТ отделите трябва да са подготвени да се борят с отстраняването на неизвестни проблеми.

От друга страна, фирмите, които внедрят Windows 11 на ранен етап, имат възможността да адаптират процесите и системите си по-рано и така да имат предимство пред фирмите, които остават с по-стари конфигурации.

Търсите Windows 10 или искате да надградите до Windows 11? Вижте нашата оферта в категорията Windows 10!


Запазване на тази статия като PDF

Вашият продукт беше добавен към количката