Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Законен ли е моят софтуер? Научете как да разберете (и защо е важно)

 • Легалност

9. 9. 2019

Защо легалният и оригинален софтуер е толкова важен?

Вероятно ви се е случвало да се питате защо е толкова важно да ползвате легален софтуер. В крайна сметка има разнообразни източници за безплатно придобиване на желания от вас софтуер. Наистина ли си струва да купувате лицензиран софтуер? Какво е най-лошото, което може да се случи, ако не го направите? И как да различите легалния от нелегалния софтуер?

Прочетете статията, за да научите как да избегнете скъпи грешки.


Бележка: Тази статия се отнася главно за софтуер, разпространяван и продаван в съответствие с правилата и законодателството на 
Европейското икономическо пространство (ЕИП) 
и Швейцария.

Рискове при използване на нелегален софтуер

Нека започнем с оценка на рисковете при използването на неоригинален и нелегален софтуер. Подготвили сме кратък списък с 6 важни проблема, които трябва да имате предвид:

1) Загуба на пари

Това е един от най-често срещаните резултати – или поради факта, че не получавате това, за което сте платили (софтуерът не работи или дори не е доставен), или защото полученият продукт спира да работи след известно време, а продавачът вече не може да бъде намерен.

2) Проблеми със сигурността

Кракнатият софтуер често е по-уязвим към злонамерен софтуер (т. нар. malware), изтичане на данни и нарушаване на поверителността, така че използвайки го рискувате да изложите чувствителна информация на злоупотреба от страна на случайни външни лица, хакери и злонамерени агенти.

3) Внезапна загуба на ценни данни

Когато софтуерът спре да работи неочаквано поради компрометирания си характер, ще губите ценни данни, а опциите за архивиране и възстановяване често са ограничени или не съществуват. Независимо дали става въпрос за активи на компанията или за лични спомени, не си струва да рискувате.

4) Големи глоби

Основна грижа за всеки разумен собственик на бизнес. Софтуерното пиратство е сериозно престъпление и в случай на софтуерен одит глобите могат да достигнат няколко пъти цената на чисто нов лиценз, плюс ще трябва да закупите действителен оригинален лиценз. Освен това имиджът на фирмата ви ще бъде опетнен, ако се разчуе, че сте участвали в незаконни практики. Проблеми с властите са последното нещо, от което вашият бизнес има нужда.

5) Липса на поддръжка и актуализации

С течение на времето нелегалният софтуер постепенно остарява и спира да работи с по-нови системи, приложения и файлове, така че отново възниква необходимостта от закупуване на нов. Актуализациите са от съществено значение и от съображения за сигурност – ежедневно се появяват нови кибер заплахи и за да предотвратите причиняването на вреда на системата и данните ви е необходимо постоянно да поддържате софтуера си актуализиран.

6) Пропуснати ползи

Когато използвате нелегален софтуер, губите възможността да възвърнете част от инвестициите си чрез продажба на ненужен си софтуер на по-късен етап. Въпреки че това може би не изглежда толкова важно, колкото предишните точки в този списък, все пак е загуба за вашата фирма да не използва оптимално активите, които притежава. 

Притежава ли вашата фирма или организация лицензи за софтуер, които вече не са ви необходими? Можем да ги изкупим от вас при определени условия. Кликнете тук за допълнителна информация.

Сега, когато вече очертахме някои от основните рискове, нека научим какви типове нелегален софтуер съществуват, за да ги избягваме успешно.

 

Типове нелегален софтуер и как да ги разпознаваме

Темата за легалния софтуер е обширна и сложна. В следващите части на тази статия сме съставили списък с най-широко разпространените лицензионни измами и софтуерни експлоатации, с които можете да се сблъскате, докато купувате софтуер на свободния пазар на ЕИП.

Кракната инсталация

Този вид нелегален софтуер е широко разпространен, добре познат още от 80-те години и обикновено се използва за нетърговски цели. Кракването е очевидно нарушение на закона и като такова, повечето измамници дори не биха се занимавали да се опитват да ви го продадат.

А какво всъщност представлява кракнатия софтуер?

Кракнатият софтуер е модификация на даден софтуер, извършена без разрешението на оригиналния разработчик.Най-честата причина за кракване на софтуер е за да се премахне, деактивира или измами лицензионния му модул, така че желаната програма да може да се използва безплатно. Това означава, че дори инсталацията да работи правилно, не е възможно да се легализира просто чрез закупуване на оригинален лиценз, защото софтуерът е умишлено повреден.

За да легализирате софтуера си, ще трябва да направите нова, чиста инсталация с оригинални, непроменени инсталационни файлове. За съжаление, това все още не гарантира законността на вашия софтуер, защото има още едно условие, което трябва да бъде изпълнено – трябва да използвате само оригинални копия на инсталационните файлове от разработчика на софтуера. Затова се уверете, че ги получавате от сертифициран източник – оригиналния производител, неговите упълномощени партньори или дистрибутори с утвърдено име.

Оригинална инсталация с нелегален лиценз

За разлика от кракнатите инсталации, оригиналната инсталация е първата стъпка към правилно работещ и лицензиран софтуер. Трикът в случая е самият лиценз  има много начини, по които даден лиценз може да бъде незаконен: може да е фалшификат, да е незаконно придобит или да се експлоатират свойствата му извън разрешеното от закона и производителя. Софтуерните лицензи са скъпи и продажбата им носи добри печалби, а повечето потребители често не са достатъчно запознати с правилата за лицензиране, за да  установят сами разликата между фалшиво и оригинално, законно и незаконно. Ето защо измамниците обикновено съсредоточават усилията си върху лицензирането. Нека разгледаме най-често срещаните лицензионни измами.

Типове нелегални лицензи

За целите на тази статия ще анализираме лицензите, като ги класифицираме в две основни групи:

Ще използваме продуктите на Microsoft като примери, тъй като компанията е сред най-популярните софтуерни разработчици, върху които измамниците съсредоточават усилия, но основните принципи са подобни и за много други програми.

Типове нелегални лицензи: Дигитални нелегални лицензи

Дигиталните лицензи са софтуерни лицензи, разпространявани по електронен път и главно онлайн – обикновено чрез регистрация на платформата на доставчика или по имейл. Поради спецификите на същността им обикновено не е необходимо да имат физически носител.

Типовете незаконни дигитални лицензи и техните характеристики са подредени според степента на трудност на разпознаване – от лесни към трудни.

Особено лоши фалшификати:

 • какво представлява: поредица от произволни символи, която наподобява  оригинален ключ, без да следва правилно логиката на разработчика – въпреки че може да не става веднага очевидно, всички истински продуктови ключове имат специфична структура и логика на подредбата и съдържанието на символите
 • възможна ли е активация на софтуера: не
 • незаконно при следните условия: винагиподправянето на лиценз е незаконно по дефиниция
 • пример за типична фалшификация: предполагаеми продуктови ключове на Microsoft, които съдържат някой от следните знаци: 0, O, 1, I, L, 5, S, A, E, U, Z.
  Оригиналните продуктови ключове на Microsoft никога не включват тези знаци.

KMS активатор

 • какво представлява: програма, която въвежда вид продуктов ключ за обемно лицензираненаречен KMS (Key Management Service – обикновено се използва за партидно активиране на софтуер във фирми с голям брой компютри) в системата, за да емулира KMS сървър на избраното устройство, и да принуди софтуера да се активира към този специален сървър. KMS активацията продължава само около 6 месеца и след това се изисква ново активиране.
 • възможна ли е активация на софтуера: да
 • незаконно при следните условия: винагиизползва се слабост в технологията, за да се заблуди програмата, че е била активирана

Retail лицензи

 • какво представлява: оригинален продуктов ключ тип Retail за даден софтуер
 • възможна ли е активация на софтуера: да
 • предназначени за продажба на: общи потребители, малки фирми
 • незаконно при следните условия:

лицензът е бил издаден първоначално извън ЕИП и Швейцария

- продавачът е регистриран извън ЕИП и Швейцария

- липса на документи, доказващи покупката – най-вече липса на фактура (възможен индикатор за откраднат лиценз)

OEM лицензи

 • какво представлява: оригинален продуктов ключ тип OEM за даден софтуер
 • възможна ли е активация на софтуера: да
 • предназначени за продажба на: общи потребители, малки до средни фирми; обикновено се продава заедно с хардуер
 • незаконно при следните условия:

- лицензът е бил издаден първоначално извън ЕИП и Швейцария

- продавачът е регистриран извън ЕИП и Швейцария

- липса на документи, доказващи покупката – най-вече липса на фактура (възможен индикатор за откраднат лиценз)

Volume лицензи

 • какво представлява: оригинален продуктов ключ тип Volume за даден софтуер
 • възможна ли е активация на софтуера: да
 • предназначени за продажба на: средни до големи предприятия, сложни IT системи
 • незаконно при следните условия:

- лицензът е бил издаден първоначално извън ЕИП и Швейцария

- продавачът е регистриран извън ЕИП и Швейцария

- липса на документи, доказващи законността на покупката и продукта – най-вече липса на фактура (възможен индикатор за откраднат лиценз), липса на документация за произход (набор от документи, показващи предишните собственици и оригиналната страна на произход на лиценза), липса на доказателство за деинсталация

- техническите възможности на лиценза се използват отвъд правното споразумение (фактура, договор и т.н.)

 • пример за типична експлоатация: лиценз, закупен за цената на една активация, продаден на множество клиенти

MSDN ключове

 • какво представлява: продуктовият ключ тип MSDN е специален ключ, генериран в Microsoft Visual Studio с цел тестване на софтуер
 • възможна ли е активация на софтуера: да
 • незаконно при следните условия:

- продаване като лицензи MSDN ключовете изобщо не са лицензи! Само се държат като лицензи, за да може да се тества даден софтуер с тях; често спират да работят без предупреждение

- използване за активиране на продукт за цели, различни от определените от Microsoft Developer Network

 • пример за типична експлоатация: закупуване на Visual Studio с абонамент за MSDN или Dreamspark и генериране на множество тестови ключове с цел продаване като оригинални лицензи

Поради естеството на предназначението им е много трудно за обикновените или дори опитните потребители да проверят и разпознаят ключовете тип MSDN. Именно по тази причина MSDN ключовете са основният инструмент, използван за създаване на фалшиви лицензи на Microsoft – както дигитални, така и физически.

Типове нелегални лицензи: Физически нелегални лицензи

Физическите лицензи са лицензи за софтуер, разпространявани на физически носители, най-често под формата на сертификат за автентичност (CoA), представляващ етикет или стикер с продуктов ключ, директно отпечатан върху стикера, който удостоверява лиценза като оригинално, легално копие. Понякога е включен и инсталационен носител.

Не забравяйте, че лицензът може да бъде напълно оригинален и въпреки това употребата му да е незаконна – това важи и за физическите лицензи. Правилата за законност по отношение на закупуването и използването им са подобни на правилата за дигиталните лицензи:

 • наличие на необходимите валидни документи (фактура – винаги; декларация за деинсталация, документация за произход и т.н., в зависимост от вида на софтуера)
 • страна на произход (лицензът трябва да e издаден в рамките на ЕИП или Швейцария)
 • регистрация на продавача (продавачът трябва да е регистриран в рамките на ЕИП или Швейцария)
 • специфики на софтуера (целта на използване трябва да съответства на правилата на производителя и на действащите закони)

Други незаконни практики на пазара на физически лицензи са фалшифицирането на физически лицензи и продажбата на стикери, които не могат да се използват за лицензиране.Ето защо винаги трябва внимателно да проучвате стикерите – някои фалшификати могат да бъдат разпознати дори само с внимателно наблюдение.

Важно! Както беше споменато в предишния раздел на тази статия, най-разпространеният метод за създаване на фалшиви CoA стикери за Windows е чрез отпечатване на MSDN ключове върху стикери – това означава, че софтуерът може да бъде активиран и обикновеният потребител няма да разбере, че е станал жертва на измама, докато лицензът не спре да функционира внезапно. Затова нека разгледаме някои примери за фалшиви CoA стикери за Windows по-долу. Те ще ви помогнат да определите дали стикерът, който притежавате (или възнамерявате да закупите), е оригинален, или не. 

Windows 7

Обърнете внимание на:

 • качеството на микротекста – понякога то е толкова лошо, че можете да го размажете с пръст;
 • текстът "OEM Software" – Microsoft обикновено отбелязва дистрибутора (производителя) на стикерите за Windows – например HP, Dell и т.н.;
 • холографската защитна лента – при оригиналните стикери холографската защитна лента преминава през хартията на стикера (подобно на хологарфската лента на банкнота) и е здраво прикрепена към нея, а отражението на лентата променя цвета си от светлосиньо към кафяво; при фалшивите стикери защитната лента може лесно да се премахне, а цветът се променя от синьо в сиво.

  Кликнете върху изображението, за да го видите в пълен размер

Windows 10

Обърнете внимание на:

 • качеството на микротекста – оригиналните стикери се печатат с висококачествен дълбок печат; фалшификатите имат много лошо качество;
 • отрязан ъгъл и надпис "for OEM Software" – такива стикери не се произвеждат от производителите за ЕС;
 • изпъкнали елементи – върху оригиналните стикери можете да усетите изпъкнали елементи, като прокарате пръст по повърхността им; фалшификатите обикновено са само обикновена хартия без формовани елементи;
 • надпис “THIS IS NOT A COA” в долния десен ъгъл – за да бъде стикерът легален оригинален лиценз, този надпис не трябва да присъства.

    Кликнете върху изображението, за да го видите в пълен размер

Лицензи, продавани с инсталационни носители собствено производство

Не на последно място, имайте предвид, че продажбата на неоригинален инсталационен носител тип „собствено производство“ (например оригинален инсталационен файл, записан на обикновено, празно DVD), е в пълно нарушение на законите за авторското право и лицензирането, така че всяка фирма, предлагаща тази услуга, трябва да се избягва. Единственият начин за продажба на лицензи заедно с инсталационните носители е чрез продажбата им с оригинален, непроменен носител – например оригинален физически лиценз на Dell с оригинално инсталационно DVD на Dell.

Как да избегнем закупуването на нелегален софтуер?

И така, как да избегнете загубата на пари, време и спокойствие? Има два основни аспекта, на които трябва да обърнете внимание преди да направите покупка: продавача и продуктаПо-долу ще намерите списък с категоризирани въпроси с отговори и съвети, които ще ви помогнат да идентифицирате ненадеждните източници на лицензи за софтуер.

Продавачът

Винаги започвайте първо с проучване на продавача, тъй като именно тук измамниците правят най-много грешки.

Данни на фирмата

Какво да проверите:

 • Фирмата регистрирана ли е в ЕС?
 • Фирмата има ли регистрация за ДДС в ЕС?
 • Кой е изпълнителен директор на компанията? Въпросният човек от ЕС ли е?
 • Лесно и свободно достъпни ли са данните на фирмата?
 • От колко време фирмата оперира на пазара?

Тези въпроси ще ви помогнат да идентифицирате достоверността и сериозността на продавачаВъпреки че не е необходимо изискване за законност, повечето сериозни и надеждни продавачи на софтуерни лицензи регистрират фирмата си в ЕС и имат ЕС ДДС номер. Името на изпълнителния директор на фирмата понякога може да бъде малък, но важен детайл, защото може да покаже коя е неговата страна на произход – това невинаги означава, че компанията не е легитимна, но понеже съществува тенденция измамници от развиващи се страни (предимно от Азия) да регистрират компании в ЕИП с цел навлизане на пазара на ЕС, хубаво е да проверите всичко два пъти, преди да поръчате.

Освен това (и това се отнася за всеки бизнес), принципно колкото по-дълго една фирма е на пазара, толкова повече доверие можете да имате в нея, така че обикновено законните продавачи се погрижват да информират потенциалните си клиенти за своя опит и произход.

Правни гаранции

Какво да проверите:

 • Какви правни гаранции предоставя фирмата?
 • Какви са общите условия? Каква е политиката за връщане и замяна на продукти?

Наличието на правни гаранции е от съществено значение за идентифициране на благонадеждността и сигурността на продавачаВинаги проверявайте правните гаранции и общите условия на магазините, от които купувате. Много измамници дори не си правят труда да напишат правилно тези важни статии и документи, понеже те често са дълги и сложни, така че няма да ви отнеме кой знае колко време да разграничите измамниците от законните продавачи.

 Контакт с клиенти

Какво да проверите:

 • Има ли информация за контакт на уебсайта на продавача?
 • Има ли поддръжка на клиенти? Връзка на живо (телефон или чат)? И ако да, с истински хора ли можете да разговаряте, или фирмата използва чатботове?

Това, че можете лесно да стигнете до представители на компанията, обикновено е знак, че сайтът не е просто фасада за измама, защото поддържането на отзивчив и достъпен отдел за поддръжка на клиенти означава допълнителни разходи за продавача и осигурява по-голяма прозрачност за клиентите. Освен това е предоставена възможност за свободно задаване на въпроси за всичко, за което клиентът не е сигурен. Фирма, която продава легален софтуер, няма да има проблем да отговори на нито един въпрос.

Отзиви и оценки

Какво да проверите:

 • Присъства ли фирмата в социалните мрежи (като минимум във Facebook)? Откога?
 • Страницата на фирмата в социалните мрежи активна ли е?
 • Има ли отзиви от клиенти на други платформи освен уебсайта на компанията?

В днешно време присъствието в социалните мрежи е почти фундаментално за всяка фирма, която се отнася сериозно към бизнеса си, поради което е важен показател за надеждност. Честата активност на компанията и начините за общуване с публиката вече са валидна мярка за достоверност, защото голяма част от взаимодействията са обществено достъпни и се задържат както в профила на клиента, така и на продавача. Това означава, че измамниците ще избягват или няма да могат да поддържат страницата си в социалните мрежи активна задълго.

Също така, социалните мрежи, заедно със специализираните платформи за сравнение и пазаруване, предоставят добра картина на надеждността на продавача и продукта, който той продава, благодарение на оценките и отзивите на клиентите. Така че, ако продавачът има много ниска оценка или изобщо няма оценка, бъдете внимателни, тъй като често има валидна причина за това.

Допълнителни съвети:

 • Не купувайте от физически лица (приятели, семейство, колеги) – отново има риск, дори ако човек има най-добри намерения, защото може да не е запознат с всички законови условия и изисквания за продажбата и употребата.
 • Не купувайте от портали за търгове (например eBay). Бъдете внимателни и с онлайн пазари като Amazon, Емаг, OLX и др., защото те често са източник на фалшиви или незаконни лицензи и е значително по-трудно да проверите продавачите, които оперират на такива платформи.

Продуктът

Разгледахме доста по темата за незаконността на лицензите и по-раноно ето няколко допълнителни фактора, които е добре да проверявате:

Цена

Какво да проверите:

 • Защо цената е толкова по-ниска от средната за пазара?

Даден продукт може да поевтинее след пускането на по-нови версии, издания или напълно нови продукти. Обикновено старият продукт се продава по-малко, така че производителите и продавачите често намаляват цената, за да събудят наново интереса на потенциалните купувачи. Все пак, за да получи каквато и да е печалба, продавачът трябва да продаде на цена поне малко по-висока от цената на придобиване или производство. Ето защо е доста подозрително, когато сравнително нов или чисто нов продукт се продава на цена, много по-ниска от първоначалната зададена от производителя.

  Windows 10 Pro за 30 лв.? Office 2019 Professional Plus за 200 лв.? Внимание, опасно!

Документация

Какво да проверите:

 • Какви документи се предоставят при покупка? (фактура, сертификат за законност – дигитален или физически)

Освен лиценз с оригинален продуктов ключ за активиране на избрания софтуер (сертификат за автентичност), винаги трябва да получите и доказателство за покупка (фактура) – в противен случай софтуерът ви не е законно лицензиран. Често срещана грешка е закупуването на продукти без доказателство за покупка, което може да доведе до много неприятни последици на по-късен етап.

Презентация на продукта

Какво да проверите:

 • Има ли подробности за продукта?
 • Има ли инструкции къде да намерите инсталационен файл за софтуера, как да го инсталирате и активирате?

Значението на тези подробности (като посочване на вида лиценз, изображение на опаковката на продукта и описание на характеристиките му, изисквания към хардуера, съвместимост с друг софтуер и т.н.) може да изглежда незначително на пръв поглед, но добре представеният продукт обикновено означава, че има някой, който полага усилия, старание и инвестира креативност в е-магазина, който разглеждате. Статиите за поддръжка демонстрират готовност за оказване на помощ на клиентите не само при закупуването на продукта, но и при използването му. Измамниците обикновено не влагат толкова много усилия в сайтовете си, тъй като това е скъпо и времеемко начинание.

Допълнителен съвет: Запознайте се добре със спецификите на продукта – уверете се, че можете да го използвате за целта, за която го купувате.

Забележка:  Даден лиценз може да бъде оригинален и да отговаря на общите изисквания за законност (фактура, страна на произход и т.н.) и въпреки това употребата му да е незаконна поради ограничения от производителя. Типичен пример е Microsoft Office Home and Student, който може да се използва законно само за нетърговски цели. Ето защо е винаги е добре да се консултирате с представител на магазина, от който купувате – за да се уверите, че лицензите, от които се интересувате, са подходящи за вашите нужди.

Нека се борим срещу измамите – заедно!

Пазарът на фалшиви софтуерни продукти е опасен и вреден както за купувачите, така и за продавачите на софтуер. Ние от Software Deals работим активно върху намаляването на отрицателното влияние на измамниците в бизнеса със софтуерни лицензи. Постигаме това, като обучаваме клиентите си относно важността на легалния софтуер и като се борим с незаконните практики с помощта на други установени фирми за лицензиране на софтуер, както и със съответните държавни органи.

Темата за законността на софтуера е обширна и сложна и в тази статия покрихме само някои основни аспекти, но се надяваме, че след като я прочетохте, вече разбирате по-ясно проблематиката. 

Имате ли допълнителни въпроси? Или дори се съмнявате в законността на някой ваш лиценз? Екипът ни от експерти може да го проучи и да установи евентуална измама. Не се колебайте да се свържете с нас и да поискате помощ с проверка на лицензи.

Вашият продукт беше добавен към количката