Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Windows 7 или Windows 10? Нашето сравнение ще ви помогне да вземете решение

  • Microsoft
  • Windows
  • Сравнение на продукти

20. 8. 2019

Windows 7 бе популярна операционна система цяло десетилетие, но Windows 10 постепенно я изпревари. Ако се чудите коя от двете системи е по-подходяща за вас, четете нататък. Ще разгледаме някои основни разлики между Windows 7 и Windows 10, включително потребителски интерфейс, търсене, сърфиране и синхронизиране на документи на разнообразни устройства. Не пропускайте заключението в края на статията!

1. Потребителски интерфейс: класически срещу модерен подход

С всяка нова операционна система Microsoft експериментира с потребителския интерфейс и Windows 10 не е изключение. В сравнение с Windows 7, който осигурява по-класически изглед, наподобяващ популярния му предшественик Windows XP, Windows 10 предлага по-модерен и изчистен интерфейс.


Ако някога сте пробвали да ползвате Windows 8, може би сте били озадачени от секцията
Live Tiles в менюто Start. Тази иновация, макар и насочена към тенденцията за използване на разнообразни устройства със сензорни екрани, не пожъна успех, защото потребителите я смятат за объркваща. Хубавото на Windows 10 е, че имате избор – или да използвате класическо меню Start с деактивирани Live Tiles, или меню Start с раздел Live Tiles от дясната страна.

Нашият съвет: Ако сте свикнали да работите с класическия външен вид на Windows, не е лоша идея да се придържате към Windows 7. Ако обаче искате да работите по по-динамичен начин, включващ по-бързи начини за търсене на информация, препоръчваме Windows 10.

2. Къде е по-лесно търсенето – в 7 или в 10?

Функцията за търсене на файлове в Windows 7 ви позволява удобно да преглеждате твърдите си дискове за документите, които ви трябват. Ако това е достатъчно за вас, тогава няма нужда от промяна. В Windows 10 можете да правите същото, но е добавена и опция да търсите не само файлове, но и приложения, информация в интернет и директно в магазина на Microsoft. Ако това е опция, която смятате, че може да използвате в работата си, Windows 10 е по-добрия избор.

Щом стана дума за функцията за търсене онлайн, не можем да не споменем, че двете операционни системи имат различен вграден браузър. Windows 7 се придържа към добрия стар Internet Explorer, докато Windows 10 избра веднъж завинаги да го остави в миналото и вместо това включва Microsoft Edge. Може би се питате в какво се крие разликата за вас?

Един важен контраст идва от факта, че Edge предоставя по-добро потребителско изживяване, тъй като въвежда на сцената Cortana, дигиталния асистент на Microsoft. Това означава, че можете да работите с браузъра, използвайки гласа си. Същевременно, докато търсите нещо (да речем, ресторант), Cortana ви позволява да разгледате и други специфики като местоположение, работно време и данни за контакт. В този аспект Internet Explorer е много изостанал от съвремието и предлага търсене само по съвсем прост начин – ръчно и без предложения.

Нашият съвет: Използването на Windows 7 осигурява удобна опция за бърз преглед на файлове. За да сърфирате в Интернет обаче трябва да отворите отделен прозорец с Internet Explorer. Windows 10 осигурява по-бърз начин на работа с информация – просто активирайте Cortana, използвайки гласа си, или търсете с писане, а Microsoft Edge в сътрудничество с Cortana ще предостави търсената от вас информация за секунди.

3. Синхронизиране на различни платформи

Употребата на различни платформи предлага чудесна възможност да работите по-ефикасно, но може да доведе и до възникване на проблеми, в зависимост от хардуера, който използвате.

Windows 7 всъщност не е предвиден за използване на много продукти – таблети, телефони, лаптопи, настолни компютри и т.н.; създаден е с намерението да се използва на традиционните лаптопи и настолни компютри. Ако този факт не ви пречи, можете да я ползвате пълноценно.

От друга страна, ако започвате работния ден на мобилния си телефон, след това се премествате на настолен компютър в офиса и по-късно вечерта искате да наваксате с работата и да я завършите на лаптопа у дома, Windows 10 е чудесен партньор за целта – синхронизира работата ви на всички устройства, които ползвате, така че по всяко време да можете да продължите точно откъдето сте спрели последно.

Нашият съвет: Windows 7 е страхотна, стабилна и надеждна операционна система, но ако използвате телефон, таблет или друг хардуер на Microsoft заедно с лаптоп или настолен компютър, Windows 10 и възможностите му за синхронизация  е по-подходящ избор за вас.

4. Интеграция с OneDrive

Не на последно място, ако работите с OneDrive по някакъв начин, това може да е подходящ момент да помислите дали да не преминете към Windows 10. Въпреки че Windows 7 е съвместим с OneDrive, по принцип не е създаден с идеята за тясна интеграция с облака на Microsoft – можете да го инсталирате на компютъра си, но връзката не е напълно изгладена. Windows 10, от друга страна, е напълно обвързан с OneDrive, така че можете да използвате файловете си по всяко време, а те междувременно се архивират и синхронизират на всички ваши устройства.

Нашият съвет: Ако решите да надстроите до Windows 10, можете да архивирате всички важни данни и файлове в OneDrive и после да ги намерите непокътнати, след като влезете в своя акаунт на Microsoft на новоинсталирания Windows 10.

И така, кое да изберете?

Разгледахме някои от съществените разлики между любимия Windows 7 и модерния и популярен Windows 10. В заключение можем уверено да заявим, че ако работите основно с лаптопи и настолни компютри и няма нужда да включвате други устройства в работния си процес, можете спокойно да се осланяте на Windows 7. След януари 2020 г. техническата поддръжка официално ще приключи, но няма да имате проблеми дори след това (просто спазвайте основни мерки за безопасност, когато сърфирате в нета, като например предпазливост при отваряне на електронната поща и прочие).

Ако обаче търсите по-модерни, ефективни и гъвкави начини на работа (например използване на множество устройства, експериментиране с гласова команда или по-бързо търсене на информация), препоръчваме ви да изпробвате Windows 10.


Доволни сте от класическия начин на работа? Купете Windows 7.
Интересувате се по по-модерна работна среда? Сдобийте се с Windows 10.

Вашият продукт беше добавен към количката