Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Windows 7 − aрхивиране на системата и данните

Губили ли сте някога всичките си данни, работа и промени, които сте правили през последните няколко часа? Ако не, тогава имате късмет, но това може да се промени. Рано или късно всеки от нас попада в тази ситуация. Часове наред работа и усилия ще бъдат загубени и ще трябва да започнете отново. Прочетете тази статия и ще намерите просто решение за предотвратяване на тази ситуация − архивиране на данни!

Как да настроите архивирането?

Отворете Архивиране и възстановяване, като щракнете върху менюто Старт, след това върху Контролен панел (Control panel), върху Система и Поддръжка (System and Maintenance) и накрая върху Архивиране и възстановяване (Backup and Restore).

Ако никога не сте използвали Windows Backup, щракнете върху Настройка на резервно копие (Set up backup) и следвайте стъпките в съветника. Изисква се разрешение от администратора − ако получите подкана за въвеждане на администраторска парола или потвърждение, въведете и потвърдете.

Ако вече сте създавали резервно копие, можете да изчакате да се случи редовно планираното архивиране или можете ръчно да създадете нов архив, като щракнете върху Създаване на резервно копие сега (Back up now). Изисква се разрешение от администратора − ако получите подкана за въвеждане на администраторска парола или потвърждение, въведете и потвърдете.

Къде да съхранявате резервните си данни?

Първо, трябва да изберете носител за запазване на архивните файлове. Можете да изберете място на твърдия диск или на друг носител, като например CD, DVD, USB или външен твърд диск. Ако изберете външен носител, не забравяйте да рефрешнете прозореца, след като поставите носителя в компютъра си.

След като изберете носител, можете да избирате между обикновенo архивиране или ръчна настройка. Препоръчваме да изберете втората опция, защото при използване на обикновено архивиране данните, от които се нуждаете, може да не са избрани за архивиране. Ето защо е препоръчително да се използва ръчна настройка на резервното копие.

Какво да архивирате?

Изберете папките, които искате да архивирате. Съществува и опция за резервно копие на системата, което ще Ви позволи да възстановите системата в случай на критична загуба на данни. Последната стъпка от настройките е преглед на избраните от Вас настройки − внимателно проверете отново дали сте избрали всички файлове, които искате, след което щракнете върху Запазване (Save) и стартирайте Архивиране (Backup).

Възстановяване чрез системен образ

Една от най-лошите ситуации, които могат да се случат, е повреждане на твърдия диск. Това може да доведе до загуба на данни и дори до загуба на настройките на операционната система, приложенията и т.н. Създаването на системен образ за възстановяване е лесен начин да не загубите всичко, защото в случай на неприятности можете просто да възстановите системата си. Как да създадем система за възстановяване на системен образ за възстановяване?

Отворете Архивиране и възстановяване (Backup and Restore), като щракнете върху бутона Старт, след това върху Контролен панел (Control panel), после върху Система и Поддръжка (System and Maintenance) и накрая върху Архивиране и възстановяване (Backup and Restore).

В левия панел щракнете върху Създаване на системно изображение (Create a system image) и следвайте стъпките в съветника. Изисква се разрешение от администратора − ако получите подкана за въвеждане на администраторска парола или потвърждение, въведете и потвърдете.

Вашият продукт беше добавен към количката

    Безплатна доставка и 30-дневен период на връщане на парите