Все още нямате профил? Създай нов

Настройки

Гаранция за легален софтуер

Какви правни гаранции предоставяме?

С всеки закупен лиценз купувачът получава правен документ, който ни задължава да гарантираме доживотна законна гаранция за произхода и законността на софтуера. В случай на какъвто и да е проблем, ние поемаме пълната юридическа отговорност за продадените лицензи. Работим само със стабилни и проверени доставчици и нашата компания си сътрудничи с други организации с обща цел откриване на продавачи на подправени лицензи и докладването им на съответните правоприлагащи органи.

Нов срещу „използван“ софтуер

Ние предлагаме „използван“ софтуер, както и чисто нови лицензи. Основната разлика между двете е, че „използваните“ (понякога наричани „втора употреба“ или „втора ръка“) софтуерни продукти могат да се продават на значително по-ниски цени в сравнение с първоначалната им цена за нов софтуер. Научете повече за „използвания“ софтуер по-долу.

Какво е „използван“ софтуер и как работи?

С „използван“ софтуер се означават лицензи, които вече не са необходими на техните собственици. Собствениците обикновено са фирми, които искат да купят по-ново издание на програмата или да преминат изцяло към друг софтуер. Това означава, че техните „използвани“ лицензи стават излишни. Ние изкупуваме тези лицензи и след това ги предлагаме в нашия електронен магазин на други клиенти. Какви са предимствата? По този начин можете да спестите около половината от стойността (а понякога дори и повече) в сравнение с първоначалната цена за нов софтуер, а полручавате абсолютно същия продукт като първия собственик.

Нашите възгледи за препродажбата на използван софтуер

От наша гледна точка препродажбата на излишни лицензи дава възможност на хората да купуват законни софтуерни продукти на много по-достъпни цени, отколкото обикновено. Нещо повече, лицензът, който става практически безполезен за първия купувач, все още може да послужи на някой друг. Процесът работи по същия начин, както когато купувате книга, прочетете я и след това искате да я продадете на някой друг. Първоначалният продавач няма право да влияе върху това, което се случва с вече продадената книга в бъдеще. Със софтуера е същото – след като бъде деинсталиран от компютъра на първоначалния собственик, той може свободно да бъде продаден на някой друг.

Какво казват медиите за използвания софтуер?

„Това означава, че съгласно законодателството на ЕС софтуерните компании нямат право да пречат на потребителите да продават цифровите си копия на софтуера на други; практически това означава, че правата на дистрибутора на софтуер за контрол на разпространението са изчерпани след първата продажба.

Така че ако изтеглите софтуер, можете да го препродавате – стига да изтриете копието от собствения си твърд диск.“

Прочетете пълната статия тук(на англ. език)


„Най-висшият съд в Европа взе решение, че търговията с „използвани“ софтуерни лицензи е законна и че авторът на такъв софтуер не може да се противопостави на препродажбата му. Това решение създава прецедент за търговия със софтуерни лицензи в целия Европейски съюз.“

Прочетете пълната статия тук(на англ. език)


„Cъдът пoвeли, чe вeднъж щoм eднa ĸoмпaния пpoдaдe „ĸoпиe нa eднa ĸoмпютъpнa пpoгpaмa“, тя гyби пpaвoтo cи нa диcтpибyция, тaĸa чe вcяĸa фиpмa, ĸoятo би иcĸaлa дa пpoдaвa cъщия coфтyep „нa cтapo“ e cвoбoднa дa гo нaпpaви. Toзи зaĸoн ĸacae ĸaĸтo coфтyep зaпиcaн въpxy физичecĸи нocитeл, тaĸa и пpoгpaми изтeглeни oт интepнeт.“

Прочетете пълната статия тук

Какво казва законът за препродажбата на лицензи?

Едно от най-важните решения относно продажбата на използвани лицензии беше направено от Съда на Европейския съюз (СЕС) през 2012 г.

Решението на СЕС по дело C-128/11 UsedSoft GmbH срещу Oracle International Corp. гласи: „Създател на софтуери не може да се противопостави на препродажбата на неговите „използвани“ лицензи, които позволяват използването на програмите му, изтеглени от интернет. Изключителното право на разпространение на копие от компютърна програма, за което има такъв лиценз, се изчерпва с първата продажба на това копие.

Това означава, че продажбата на използвани и излишни лицензи за софтуер е законна. Решението на СЕС създаде сигурна правна рамка за целия Европейски съюз, която гарантира справедлива и здравословна конкуренция на европейския пазар.

Съдебното решение също гласи, че:

  • Неограничените лицензи за софтуер могат да се търгуват свободно. Ако закупите независим лиценз за софтуер, можете да го продавате при същите условия.
  • Правата на разпространение на производителя се изчерпват при първата продажба на софтуера. Клиентите, закупили компютърна програма на свободен пазар, имат право да използват закупения софтуер.
  • Дори ако препродажбата на софтуер е изрично забранена от лицензионното споразумение, притежателят на правото вече не може да се противопостави на препродажбата на това копие. Лицензионното споразумение е предмет на европейския закон, а точките, които са в противоречие с европейското право, са невалидни (това важи главно за софтуер тип OEM).
  • Няма разлика между начините на разпространение. Софтуерът може да се разпространява чрез CD/DVD (физически лицензи) или онлайн (цифрови лицензи). Притежателят на правото не може да поиска подходящо възнаграждение за по-нататъшна препродажба на лиценза за софтуер, тъй като съответното възнаграждение е получено по време на първата продажба.

Прочетете пълното прессъобщение на Съда на Европейския съюз

Правна история на използвания софтуер

Разгледайте кои са основните съдебни решения и директиви на ЕС, които са повлияли на ситуацията на пазара с използваните лицензи в инфографиката по-долу.

 

2000
„Решението на Германския Федералния съд на Германия позволи продажбата на OEM версии и DSP версии без съответния хардуер.“ – Решение на Федералния съд на Германия от 6 юли 2000 г., дело №. I ZR 244/97

2001
„Първата продажба в Общността на оригинала на произведение или на копия от него от притежателя на правото или с негово съгласие изчерпва правото на контрол върху препродажбата на този предмет в Общността.“ – Извлечение от Директива 2001/29/ЕО на ЕС

2006
Окръжният съд в Хамбург потвърди, че търговията с използван софтуер на Microsoft е легитимна. Това важи и за препродажбата на индивидуални лицензи от споразумения за лицензиране на едро.

2009
„...вторият приобретател на лиценза, както и всеки последващ негов приобретател, може да се позове на предвиденото (...) изчерпване на правото на разпространение и следователно да се счита за законен приобретател на копие от компютърна програма (...) като се ползва от предвиденото в последната разпоредба право на възпроизвеждане.“ Директива 2009/24/ЕО на Европейския парламент и на Съвета

2011
Швейцарският кантонален съд в Цуг решава, че “Adobe не може да забрани препродажбата на програмно копие по отношение на авторското право след първоначалната му продажба”. Това прецедентно решение се счита за голяма победа за свободната международна търговия със софтуер.

2012
„Създател на софтуери не може да се противопостави на препродажбата на неговите „използвани“ лицензи, които позволяват използването на програмите му, изтеглени от интернет.“ Решение на Съда на Европейския съюз, дело C-128/11 UsedSoft GmbH срещу Oracle International Corp.

2016
„Първоначалният приобретател на копие от компютърна програма, придружено от лиценз за безсрочно използване, има право да препродаде на последващ приобретател, вече използвано, това копие и лиценза за него.“ – Решение на Съда на Европейския съюз, дело C-166/15 Aleksandrs Ranks и Jurijs Vasiļevičs

Вашият продукт беше добавен към количката

    Безплатна доставка и 30-дневен период на връщане на парите